Sari la conținut

Vămile trec de la ANAF la Ministerul Finanțelor. Ce conține proiectul de ordonanță de urgență.

vamile-trec-de-la-anaf-la-ministerul-finantelor-ce-contine-proiectul-de-ordonanta-de-urgenta

Vămile urmează a fi trecute de la ANAF direct în subordinea Ministerului Finanțelor, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență supus dezbaterii publice.

Măsura a fost anunțată în urmă cu câteva luni de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și urmează a se concretiza în perioada imediat următoare. Conform proiectului de ordonanță, urmează să se înfiinţeze Autoritatea Vamală Română care va prelua atribuţiile, posturile şi personalul actualei Direcţii Generale a Vămilor, aflată la ANAF. Preşedintele Autorității Vamale va fi numit de prim-ministru, la propunerea ministrului finanţelor, se arată în proiectul de ordonanță pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor, potrivit Digi24.

Același proiect prevede înființarea de noi regionale vamale, iar controlul intern pentru activităţile autorităţii va fi făcut de structurile de specialitate din Ministerul Finanțelor. Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor şi a altor venituri bugetare şi aplicarea politicii şi legislaţiei vamale. Va asigura control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală.

Ministerul Finanţelor Publice susţine că înfiinţarea unei Autorităţi Vamale aflate în subordinea minsterului va duce la eficentizarea controlului în vămi şi la creşterea încasărilor la buget. Personalul preluat de noua autoritate vamală îşi păstrează toate drepturile salariale, însă în urma reorganizării nu este exclusă o reducere de personal.

Comentarii

Ultimă oră