Sari la conținut

Va fi semnat, la Ministerul Dezvoltării, contractul de finanţare pentru reabilitarea primei şcoli din Predeal

va-fi-semnat-la-ministerul-dezvoltarii-contractul-de-finantare-pentru-reabilitarea-primei-scoli-din-predeal

Primăria din Predeal va semna miercuri, 8 noiembrie 2017, la Ministerul Dezvoltării, contractul de finanţare pentru reabilitarea primei şcoli a oraşului, ajunsă aproape o ruină după ce a fost lăsată 27 de ani în paragină.

Lăsată de izbelişte imediat după Revoluţie, vechea şcoală din Predeal, de pe strada Mănăstirii, va intra în reabilitare, după ce autorităţile locale au obţinut o finanţare în valoare de 1.991.728 lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a.

Cererea a fost depusă la Ministerul Dezvoltării Regionale încă de la începutul acestui an, fiind aprobată în 19 iulie 2017, odată cu celelalte proiecte pentru care s-a solicitat finanţarea prin acest program. Ulterior, a fost pregătit dosarul aferent investiţiei (care trebuia să conţină, printre altele, Studiul de fezabilitate şi avizele necesare demarării proiectului), după care a fost transmis spre aprobare la minister.


    Iar pe 8 noiembrie, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale, va fi semnat contractul de finanţare.

Din acest moment vom putea începe implementarea proiectului. Anul acesta vom începe procedura de achiziţie a lucrărilor, iar în primăvara anului viitor, imediat ce condiţiile meteorologice vor fi favorabile, va fi deschis şi şantierul. Pentru noi, este un proiect extrem de important, pentru că va fi «readusă la viaţă» o clădire simbolică pentru Predeal”, a explicat viceprimarul Predealului, Sebastian Fleşieru.


    La vechea şcoală se va consolida fundaţia şi elementele ce ţin de structura de rezistenţă, după care clădirea va fi izolată termic. De asemenea, toate elementele de tâmplărie, finisajele, elementele decorative şi instalaţiile vor fi refăcute, după care vor fi efectuate reamenajări ale spaţiilor interioare.

   Proiectul își propune să conserve toate caracteristicile arhitecturale ale clădirii şi să păstreze „patina timpului”.

După ce toate lucrările incluse în proiect vor fi terminate, imobilul va dispune de spaţii multifuncţionale, culturale şi educative, urmând a se amenaja, printre altele, un muzeu, o „ţesătorie”, un atelier de pictură, o sală de expoziţii.

Și având în vedere că la etaj sunt 7 spaţii, în acestea se vor organiza diferite ateliere de lucru în care tinerii vor putea lua lecţii de pictură, muzică, etc.

Vechea şcoală a fost inaugurată în anul 1889 şi a funcţionat până în 1990. Ulterior, clădirea a fost abandonată, ajungând într-o stare avansată de degradare.

Comentarii

Ultimă oră