Sari la conținut

“Urlă haita”, o carte document despre ororile comunismului

urla-haita-o-carte-document-despre-ororile-comunismului

A  îndurat  mai mult de 20 de ani  de teroare în închisorile şi lagărele de muncă,  fiind arestat, pentru  prima oară, când avea 18 ani. În 1941, după ce mareşalul Antonescu a ordonat închiderea tinerilor legionari, Nicolae Purcărea a fost unul dintre cei 5.000 de manifestanţi care au ieşit în stradă împotriva acelei  decizii. A fost arestat apoi şi condamnat la 15 ani de închisoare pentru activitate legionară şi terorism. La 89 de ani, Nicolaie Purcărea a povestit despre trecerea sa  prin cele mai îngrozitoare carcere comuniste în cartea de memorii “Urlă haita“.

Tânărul liceean Nicolaie Purcărea mergea cu prietenii lui   în 1940  la şedinţe educative, care  nu aveau nimic politic. Asta a fost mişcarea legionară pentru grupul lui, care era însufleţit mai mult de cântecele  patriotice. Nu purtau arme, iar lupta antisemită nici nu exista şi nici nu ştiau  de aşa ceva atunci. În 1942, a intrat la închisoare. Acolo, a început să înţeleagă  ce era de fapt mişcarea legionară, dar atitudinea anticomunistă nu şi-a schimbat-o niciodată. I se confirma prin temniţele prin care a trecut  cât  de  nociv era acest regim pentru România. Din paginile cărţii ,,Urlă haita,,, cititorii vor putea afla teroarea la care erau supuşi deţinuţii, ori cum au fost trataţi la Canal, cei transferaţi de la Piteşti, care făceau parte din „Brigada Slăbănogilor“ numită aşa pentru că era formată din  bărbaţi care aveau greutatea unor copii  de 10 ani.
“De-a lungul timpului Carol, Antonescu, comuniştii ne-au hăituit. Au muşcat din sufletul nostru până nu am mai putut” a mărturisit  Nicolaie Purcărea, fost deţinut politic. “Lupta şi suferinţa lui se confundă cu lupta şi suferinţa întreagului neamului românesc” a spus Octav Bjoza,  preşedinte Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic.
După ce în 1964, a ieşit din ultima temniţă, Aiud, Nicolaie Purcărea a încercat să-şi croiască o nouă viaţă. S-a dedicat meşteşugului în lemn şi i-a învăţat şi pe alţii această artă. Nu i-a fost însă deloc uşor să uite  ororile pe care le-a trăit. Cu înţelepciunea vârstei,şi-a aşezat pe hîrtie memoriile din cele  2 decenii trăite între gratii.
“La anii pe care îi am, am scris cu prudenţă, cu înţelepciune dar şi cu dragoste” a mărturisit Nicolaie Purcărea. “Urlă haita“ este o carte document pe  care trebuie să o citească toţi cei   care vor să afle  ce s-a întâmplat în  perioada comunistă.

Comentarii

Ultimă oră