Sari la conținut

După mai multe săptămâni de negocieri şi sub ameninţarea unei demisii a vicepremierului Marko Bela şi chiar a retragerii UDMR din guvern, PDL şi Uniunea lui Kelemen Hunor au convenit asupra reglementării, prin hotărâre de guvern, a liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.  Actul normativ urmează să fie aprobat în şedinţa de marţi de guvern.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în coaliţie s-a decis, luni, elaborarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.
Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, vicepremierul Marko Bela şi miniştrii Educaţiei, Justiţiei şi Finanţelor Publice au  convenit luni asupra hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
"Noi ne-am văzut la premier. Au participat la discuţie, alături de premier, vicepremier şi mine, ministrul Justiţiei, ministrul Educaţiei şi ministrul Finanţelor Publice şi am convenit pe un anumit text, un anumit conţinut al hotărârii de guvern pentru ziua de marţi, conform discuţiilor în coaliţie: aplicarea Legii (Educaţiei naţionale - n.r.) în spiritul şi litera ei, nu altceva. Hotărâre de Guvern pentru a înfiinţa o facultate de medicină şi farmacie pentru predarea în limba maghiară şi engleză", a declarat preşedintele UDMR, Hunor Kelemen. “Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă", a susţinut şi vicepremierul Marko Bela.
Întrebat dacă Guvernul nu se teme de faptul că Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş ar putea avea o opinie contrară, Marko Bela a precizat că înfiinţarea noii facultăţi reprezintă atribuţia Executivului.
Vicepremierul Marko Bela afirma recent că alegerile de la UMF, în urma cărora a fost desemnat rector Leonard Azamfirei, nu au fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, spunând că intenţionează să iasă din Guvern "dacă Legea Educaţiei nu e respectată la UMF".
El declara că Legea Educaţiei, care prevede, printre altele, "anumite schimbări la universităţile multiculturale, şi anume obligaţia transferului dreptului de decizie către cadrele didactice maghiare, în cazul învăţământului în limba maghiară", nu poate fi aplicată selectiv.

Nu suntem troc politic. Aproximativ 300 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş au protestat luni în oraş.  Manifestanţii au avut pancarte pe care scria "Nu separării etnice", "Respectaţi legea", "Nu suntem troc politic", "Nu ne vindeţi", "Vrem autonomie universitară", "Şantajul e ilegal"! Vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Nucu Marica, le-a spus celor prezenţi, în discursul ţinut, că UMF este oferită ca troc politic "pentru zece voturi în Guvern". Organizaţia militează împotriva implicării politicului în autonomia universitară în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

Comentarii

Ultimă oră