Sari la conținut

Un oltean a găsit un tezaur cu 1.400 de monede din argint

un-oltean-a-gasit-un-tezaur-cu-1400-de-monede-din-argint

Un bărbat din judeţul Dolj a găsit 1.471 de monede din argint, ce datează din perioada 1500-1600, îngropate în pământ, acesta ducându-le la Muzeul Olteniei, care le va evalua şi îl va recompensa cu 30 la sută din valoarea tezaurului.  Muzeul Olteniei a intrat în posesia unui tezaur de monede de argint de 1806,74 grame din perioada lui Mihai Viteazul. Asta după ce un craiovean a găsit 1471 de monede în localitatea doljeană Bulzeşti, transmite corespondentul Mediafax.
Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că monedele au fost descoperite de craioveanul Dumintru Banţa, în comuna Bulzeşti, judeţul Dolj, în 5 ianuarie 2013. El a precizat că bărbatul a găsit monedele într-un sac de pânză, pe un câmp, la o adâncime de 50 de centimetri în pământ.
„Este vorba despre o descoperire cu o importantă valoare numismatică, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Descoperitorul a respectat legea şi a predat monedele Direcţiei de Patrimoniu în perioada de timp pe care o prevede legea", a declarat Florin Ridichie.
Din cele 1.471 de monede de argint găsite de bărbat, 1.415 sunt monede turceşti, opt monede ungureşti, iar restul europene datând din perioada secolului al XVI-lea. Monedele europene provin din Polonia, Lituania, Spania, Franţa, Olanda, Lubeck, Saxonia, Nuremberg.
Conform reprezentanţilor Muzeului Olteniei, cele mai multe monede datează din perioada 1500-1600. Deocamdată nu a fost stabilită valoarea monedelor, însă după ce se va face evaluarea acestora, bărbatul va fi recompensat cu 30% din valoare.

Comentarii

Ultimă oră