Sari la conținut
un-nou-statut-al-elevului

O nouă prevedere a Statutului de Elev, a fost aprobată, recent, prin ordin de ministru și va intra în vigoare chiar de la începutul acestui an școlar. Asadar, de acum, elevii au dreptul să îşi conteste notele la lucrările scrise. Mai întâi, ei pot cere explicaţii profesorului de la clasă, în cinci zile de la comunicarea notei.

Dacă nu sunt mulţumiţi de argumentele dascălului, pot face plângere scrisă la director. Plângerea este analizată de o comisie formată din doi profesori care nu predau la clasă. Media notelor date de ei este cea care va fi trecută în catalog. De asemenea, profesorii trebuie să îi informeze înainte de trecerea unei note în catalog.

O altă prevedere din Statut este că elevii nu au voie să fie deposedaţi de bunurile lor, dacă nu atentează la siguranţa colegilor  şi a profesorilor. Ei au voie să folosească telefoane mobile în timpul orelor de curs, dacă au acordul cadrului didactic şi dacă le folosesc în scop educaţional ori situaţii de urgenţă. Atunci când se aplică o sancţiune, elevii au dreptul să se apere. Nici o mustrare nu se face în faţa clasei sau a şcolii şi sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sancţiune aplicată, dacă, în opt săptămâni de la comunicarea pedepsei, elevul îşi corectează comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare.

De asemenea, elevii pot fi pedepsiţi doar pentru faptele pe care le săvârşesc  în perimetrul şcolii. Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, este de parere ca acest nou Statut al Elevilor, este un pas inapoi in ceea ce priveste disciplina in scoala, un risc pentru abuz din partea elevilor.

Comentarii

Ultimă oră