Sari la conținut
ue-nobel-pentru-pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat anul acesta Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian. Distincţia recompensează un proiect de pace şi democraţie de peste o jumătate de secol, într-un moment deosebit de dificil în istoria sa, în care este fragilizat de către criza zonei euro, comentează evenimentul AFP, conform Mediafax.

Proiectul european "a pacificat un continent al războaielor, ale căror orori au culminat în secolul XX cu două dintre cele mai rele ideologii totalitariste şi două conflicte mondiale dintre cele mai teribile", a declarat Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Robert Schuman.

"Rupând cu această situaţie în mod durabil, UE a inventat un lucru care nu există în istoria umanităţii, unificarea paşnică a unui continent" pe baza reconcilierii franco-germane, menită să pună capăt o dată pentru totdeauna războaielor, a adaugat el.

Odată cu extinderile spre Est în 2004 şi 2007, UE şi-a reunit cele două jumătăţi despărţite timp de o jumătate de secol de către Cortina de Fier, în timp ce Spaţiul Schengen, de circulaţie fără paşaport, se ambiţionează să îşi aşeze posturile de vamă la fruntarii antice.

UE este în acelaşi timp unul dintre campionii acordării de ajutoare umanitare şi pentru dezvoltare, dar şi al luptei împotriva încălzirii climatice.

Comentarii

Ultimă oră