Sari la conținut

Turism Verde în Braşov: Circuitul Verde, Catacombele, Bike Park în Postăvaru

turism-verde-in-brasov-circuitul-verde-catacombele-bike-park-in-postavaru

A.P.D.T. Braşov propune două atracţii turistice inedite pentru turismul braşovean. Este vorba de realizarea unui Circuit Verde al Braşovului în zona Bastionul Graft – După Ziduri, practic o pistă de biciclete şi una de jogging şi un Bike Park în Postăvaru. Legat de aceste proiecte, Christian Macedonschi, preşedintele A.P.D.T. a declarat: “Sunt adeptul turismului verde, ecologic. Săptămâna trecută l-am însoţit pe domnul Dennis Lennox, jurnalist de Travel la Morning Sun, prin Braşov şi Transilvania. Fiind un mare amator de jogging a fost dezamăgit că în centrul vechi al Braşovului nu există o pistă, un circuit, pentru alergat. Iată de ce îmi doresc finalizarea Circuitului Verde al Braşovului, în cel mai scurt timp. Este un proiect la care se lucrează împreună cu domnul arhitect Gruia Hilohi. Este vorba de un traseu dotat cu pistă de bicicletă şi cu alta de alergare, care să lege Bastionul Graft cu promenada După Ziduri. Acest Circuit Verde va cuprinde şi o atracţie turistică inedită. Este vorba de catacombele Braşovului situate în acea zonă. Avem şi o hartă cu aceste subterane deoasebit de interesante şi ofertante. Practic sunt nişte buncăre din al doilea război mondial. Cred că mulţi braşoveni le-au explorat şi s-au jucat acolo, în copilărie. Merită valorificate turistic, există şi o sala mare, pătrată, unde se poate realiza un muzeu al comunismului, de exemplu.

Un al doilea proiect important pentru Turismul Verde în Braşov este amenajarea unui Bike Park în Postăvaru. Practic este vorba de un parc cu trasee pentru biciclete, gândit pe diverse grade de dificultate. Prin acest proiect dorim să venim în ajutorul hotelierilor şi operatorilor de turism din Poiana Braşov, pentru a creşte numărul de turişti şi vara, anotimp clar deficitar, în această staţiune. De acest proiect de va ocupa domnul Dan Pohrib, în numele Asociaţiei Bike School şi a Clubului Sportiv Joy Bike, care deja l-a postat şi  prezentat pe  taraluiandrei.ro  şi a câştigat o parte de finanţare din partea Petrom. În staţiunile montane din Austria, de exemplu, datorită acestor Bike Park-uri gradul de ocupare vara, este egal sau mai mare decât iarna! În România nu există nici măcar un singur parc de acest fel. Un Bike Park este echivalentul pârtiilor de schi. Se urcă cu telecabina şi se coboară cu bicicleta. Nu este nevoie decât de o defrişare minimă, deoarece lăţimea traseului este de maxim 1,5 metri. Copacii se vor ocoli şi evita la maxim. Vor fi trei trasee, pe diverse grade de dificultate, care vor porni de la staţia de sus a telecabinei mici din Postăvaru şi se vor termina la staţia de jos. După un calcul estimativ, valoarea proiectului se ridică la 50000 de euro. Petrom va finanţa cu 10000 de euro, iar acum se caută parteneri pentru a putea finaliza Bike Park-ul.

Din punctul meu de vedere, ca preşedinte al A.P.D.T. Braşov, cred că pentru acest proiect va trebui să existe o colaboarare foarte bună cu operatorul transportului pe cablu din Poiana Braşov, deoarece este direct interesat.  Şi, bineînţeles, cu hotelierii. Se va genera o creştere a numărului de turişti şi a celor care vor folosi transportul pe cablu. După cum am mai spus, părerea mea este că transportul pe cablu ar trebui să aparţină municipalităţii. Fac un apel ca Primăria Braşov să facă o ofertă pentru a cumpăra transportul pe cablu din Poiana Braşov şi Braşov. În marile staţiuni motane europene aşa stau lucrurile, telecabinele, telescaunele ş.a.m.d. aparţin autorităţilor locale. La ora actuală, municipalitatea braşoveană deţine doar cele două telescaune de pe Pârtia Lupului care sunt administrate de acelaşi operator privat. Fac un apel la cei direct interesaţi: hotelieri, Primăria Braşov, operatorul transportului pe cablu să susţină financiar acest proiect unic în România. Să nu uităm că RAT Braşov va avea autobuze spre Poiană doatate cu suport pentru biciclete iar CFR are deja vagoane de tren destinate celor care doresc să transporte biciclete.

Sunt convins că aceste proiecte: Circuitul Verde al Braşovului şi Bike Park Postăvaru vor contribui eficient la practicareaTurismului Verde  în Braşov”!

Comentarii

Ultimă oră