Sari la conținut

„Tunelul Secret” de la Castelul Bran se va deschide pentru turiști

tunelul-secret-de-la-castelul-bran-se-va-deschide-pentru-turisti

Construit în perioada interbelică, tunelul care face legătura între curtea interioară a castelului şi grădină regală a Castelului Bran, va fi deschis publicului începând din data de 25 iunie 2018, când se vor finaliza complet lucrările de reamenajare a acestuia.

Tunelul secret nu a fost niciodată deschis pentru turişti de la construcţia sa de acum mai bine de 80 de ani.

Tehnologia mileniului al III-lea va fi pusă în slujba unui castel vechi de 640 de ani, după ce aprope au ajuns la final lucrările de amenajare a vechiului tunel care face legătura între curtea interioară a Castelului Bran cu parcul regal.

Prima explorare modernă a tunelului și a puțului vechii fântâni prin care se face accesul în acesta a avut loc în anul 2014, când mai mulți  experți au străbătut vechile cotloane și au efectuat studiul geologic în vederea demarării lucrărilor.

Reprezentanții companiei care administrează monumentul spun că prin deschiderea acestui „tunel al timpului” va fi îndeplinit practic un vis al Reginei Maria. Cu o lungime de aproximativ 40 de metri, tunelul secret ajunge la puțul fântânii, pe unde a fost liftul reginei. Acolo, printr-un lift, Regina Maria putea să-şi scurteze considerabil traseul din curtea interioară a castelului către grădina regală şi înapoi. Acelaşi traseu va putea fi folosit şi de către turişti, odată cu reamanajarea tunelului.

Vechea fântână în care a funcţionat apoi liftul a fost săpată în secolul al XV-lea lea cu ajutorul unor echipe de meşteri saşi.

Tunelul a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea drumului dintre castel şi parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească. Intrarea în tunel este amplasată chiar lângă Casa de Ceai, unde Regina Maria primea printr-un sistem inedit ceaiul din castel.


  Există însă legende care spun că în realitate, tunelul ar fi fost săpat tot în anul 1.500 (în secolul al XV-lea ), strategic, folosit ca o ieşire secretă din castel.

Lucrările de reamenajare a tunelului au început în martie anul trecut, atunci când Administratorii Castelului Bran au decis să reamenajeze tunelul şi să îl pună la dispoziţia turiştilor. Din 25 iunie 2018, vizitatorii vor putea experimenta noul traseu.

     Tunelul Secret urmează să devină un veritabil Tunel al Timpului. Turiştii vor urca într-un lift cu o capacitate de şase persoane, vor coborî 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vor putea parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal.

Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui va fi o adevărată experienţă multimedia.  De-a lungul său vor fi mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale, de la construirea sa din 1377 şi până astăzi.

Vizitarea tunelului nu va fi inclusă în preţul biletului de intrare la Castel. Tariful pentru parcurgerea tunelului urmează să fie stabilit până la data inaugurării.

De asemenea, pentru că în zilele de vară, sunt şi câte 6000 de vizitatori pe zi la Castelul Bran, cel mai probabil, accesul în tunel se va face cu programare pentru că este imposibil ca toţi vizitatorii să îl poate parcurge.

Acest traseu se vrea a fi un nou punct de atracție care va sublinia totodată si punctele importante din istoria Castelului Bran.

.................................................................................................................

Anul trecut, la Castelul Bran s-a deschis şi Casa de Ceai a Reginei Maria. Aceasta datează de la 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost amenajată la iniţiativa Reginei Marie şi aici se servea ceaiul în fiecare zi.

În prezent a fost refăcută, transformată în cafenea şi a devenit o atracţie pentru turişti. Casa de Ceai are şi o terasă în aer liber de 150 de locuri.

Vizitatorii pot sta la o cafea şi se pot relaxa în locația în care cu aproape un secol în urmă serveau ceaiul capetele încoronată ale României şi nu numai.

Castelul Bran este cel mai vizitat, dar şi cel mai profitabil obiectiv turistic din România. În 2017 a fost depăşit pragul de 1 milion de vizitatori. 60% dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi în principal de mitul Dracula.


Comentarii

Ultimă oră