Probabil că ai auzit deja de sute de ori că cititul e esențial pentru ca un copil să aibă succes la școală și mai târziu, în carieră. Lectura e unul dintre obiceiurile cu care cel mic trebuie obișnuit de la o vârstă fragedă, pentru a îl privi ca pe o activitate firească când crește.

Nu e necesar ca micuțul să știe să citească singur. Părinții pot petrece timp de calitate cu acesta, citindu-i ei înșiși. Copilul va avea un exemplu pe care să-l urmeze. Dacă observă că mamei și tatei le place să citească, cu siguranță că va fi mai dispus să încerce la rândul său după ce învață să scrie și să citească!


Iată 3 dintre motivele pentru care orice părinte brașovean trebuie să îi citească neapărat copilului de grădiniță!


l Lectura cu voce tare contribuie la dezvoltarea imaginației

 

Dacă cel mic cunoaște povești de la o vârstă fragedă, își va putea dezvolta imaginația mai rapid și mai bine. Pentru copii, basmele sunt foarte atrăgătoare, și nu e de mirare de ce. Ei sunt curioși din fire și vor să știe cât mai multe despre lumea din jur.

Poveștile, cu mulțimea de aventuri neobișnuite, le stârnesc și mai mult curiozitatea și îi ajută să fie mai imaginativi la rândul lor. Te poți aștepta ca cel mic să îți pună multe întrebări în timp ce îi citești. E important să rămâi deschis la orice te întreabă, ca să nu-și piardă entuziasmul.

O variantă ideală pentru părinții care doresc să-și ajute copiii să fie mai creativi sunt și cărțile de povești cu desene de colorat. Așa copilul află povești noi și își dezvoltă simțul artistic. La BookZone găsești o selecție de cărți pentru copii, pentru ca tu și cel mic să petreceți clipe de neuitat împreună.


l Copilul învață cuvinte mai rapid


De la naștere, copiii învață în continuu lucruri noi. Acest lucru e valabil și pentru dezvoltarea limbajului. Până la vârsta de trei ani, cel mic ar trebui să știe deja până la 50 de cuvinte uzuale. Ajută foarte mult dacă părinții vorbesc sau cântă încă din primele luni de viață. La început cel mic nu înțelege ce i se spune, dar își formează urechea pentru limba maternă, ceea ce îl va face să asimileze mai târziu cuvinte noi.

Vocabularul dezvoltat e important pentru parcursul academic al copilului, dar și în viața de zi cu zi. Dacă știe să își exprime gândurile și sentimentele mai precis, acesta poate fi înțeles mai bine de cei din jur și se va descurca mai bine în diferitele situații de viață pe care le are de înfruntat.


l Vei fi mai apropiat de copilul tău


Poveștile și jocurile sunt importante pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului, dar și pentru cea a relației părinte-copil. Momentele dedicate cititului vă vor face să fiți mai apropiați și să aveți o relație mai strânsă, pe termen lung. Cel mic va vedea că dorești să petreci cât mai mult timp împreună cu el și pentru că ești deschis la toate curiozitățile pe care le are.

Acestea sunt trei dintre principalele motive pentru care orice părinte brașovean nu trebuie să ezite când vrea să îi citească copilului de grădiniță. E important să îl ajuți pe acesta să se dezvolte cât mai armonios cu putință, iar lectura nu e de ignorat.

Sursa foto: Storyblocks.com