Sari la conținut

„Trei parale” aduce muzica de la curţile boiereşti, la Castelul Bran

trei-parale-aduce-muzica-de-la-curtile-boieresti-din-secolele-trecute-la-castelul-bran

„Trei parale” aduce muzica de la curţile boiereşti, din secolele trecute, la Castelul Bran!

Formația „Trei parale” concertează la Castelul Bran, sâmbătă, 22 februarie 2020, când îi aşteaptă pe iubitorii de gen, la ora 19.00, în Salonul de muzică.


    Concertul, intitulat „Bazar. Cântări din veacul al XIX-lea”, reprezintă o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea.


   „Trei parale” este un grup bucureştean, ce face uz de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale. Un rol important în acest sens îl are Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti şi conducător al formaţiei. Ceilalți membrii sunt Daniel Pop (voce, fluiere, caval, drâmbă, percuţie), Beatrice Iordan (cobză, voce) şi Mihai Balabaş (vioară, contrabas).


  În alcătuirea repertoriului şi în conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe expediţiile prin sate, lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni sau audierea unor înregistrări vechi de teren, dar şi pe documentarea din diverse volume de folclor muzical şi studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).


   Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradiţional şi puţin folosite astăzi: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua).


    Preţul unui bilet la concert este de 50 de lei şi poate fi achiziţionat de la casa de bilete a Castelului Bran. Mai multe detalii la telefon 0268.237.700 sau la office@bran-castle.com .

Comentarii

Ultimă oră