Sari la conținut

Trecerea la ora de iarnă, efecte neaşteptate pentru şoferi

trecerea-la-ora-de-iarna-efecte-neasteptate-pentru-soferi

România a trecut duminică la ora oficială de iarnă, ceasurile au fost date înapoi cu o oră, la 04.00, care a devenit 03.00, iar 30 octombrie a fost cea mai lungă zi din acest an.

Trecerea la ora de iarnă, realizată de mai multe țări în acest an în noaptea de 29 spre 30 octombrie, poate avea efecte neașteptate. Potrivit Institutului belgian pentru Securitate Rutieră (IBSR), numărul accidentelor ce implică pietoni crește cu 63% în această perioadă, relatează www.rtbf.be, scrie Romania Tv.

Odată cu trecerea la ora de iarnă se întunecă mai devreme și vizibilitatea conducătorilor auto este redusă. Trecerea la ora de iarnă este începutul unei perioade de risc. Din octombrie până în noiembrie, numărul accidentelor în care sunt implicați pietoni crește cu 28% în timpul orelor de vârf de seară. Prin urmare, această autoritate le cere pietonilor și în primul rând șoferilor să fie foarte atenți.

Potrivit Agerpres, pietonii și cicliștii sunt sfătuiți să folosească semnale care să-i facă vizibili de departe — vestă fluorescentă sau benzi reflectorizante. De asemenea, trebuie evitate hainele închise la culoare. Cu haine reflectorizante, pietonii și cicliștii sunt vizibili de până la 150 de metri, în timp ce cu haine închise la culoare abia sunt văzuți de la 20 de metri, explică IBSR.

La rândul lor, șoferii trebuie să-și dubleze atenția și să să asigure buna funcționare a vehiculului. Faruri în bună stare de funcționare, parbriz curat și ștergătoare de parbriz funcționale sunt esențiale pentru a asigura siguranța tuturor.

Comentarii

Ultimă oră