Sari la conținut

„Traviata” în deschiderea stagiunii 2019 – 2020 a Operei Brașov

traviata-in-deschiderea-stagiunii-2019-2020-a-operei-brasov-

Melomanii braşoveni sunt aşteptaţi, sâmbătă, 14 septembrie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei. Începe o nouă stagiune a instituţiei, cea de-a 67-a şi conform tradiţiei, spectacolul de deschidere este „Traviata” lui G. Verdi.

„Traviata” descrie scurta, dar agitata viaţă, precum şi moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine.


      Considerată astăzi drept cea mai de succes operă din întreaga lume, „La Traviata” a parcurs un drum lung de la debutul său din 1853, de la Veneţia, când a fost considerată un imens eşec. Primirea negativă a primei reprezentaţii s-a datorat, în parte, distribuirii sopranei Fanny Salvini-Donatelli, care ar fi fost prea în vârstă şi prea „plinuţă” pentru a o întruchipa pe tânăra Violeta, cea care moare de tuberculoză, o boală care îi face pe cei suferinzi să slăbească în mod drastic.


     Giuseppe Verdi a compus opera având la bază romanul cu accente autobiografice „Dama cu camelii”, publicat în 1848 de Alexandre Dumas – fiul. În lucrare, scriitorul francez s-a folosit de povestea romantică pe care a trăit-o cu Marie Duplessis, celebra curtezană a vremii. Duplessis ar fi fost amanta unor oameni importanţi şi bogaţi din Paris ai epocii, printre care compozitorul Franz Liszt şi conform relatărilor, chiar tatăl lui Alexandre Dumas, autorul cărţilor „Cei trei muşchetari” şi „Contele de Monte Cristo”. La fel ca personajul Violetta, din „Traviata”, Marie a murit la doar 23 de ani.

„La Traviata” este singura operă compusă de Giuseppe Verdi, a cărei acțiune se desfășura contemporan cu viața compozitorului. Chiar în timp ce Verdi scria partitura, au început să circule zvonurile despre conținutul scandalos al lucrării. Temându-se ori de proteste legate de etică, ori de o revărsare a imoralității, cenzorii venețieni l-au obligat pe compozitorul italian să schimbe perioada în care se petrece povestea, cu o sută de ani înainte. Chiar și susținătorii lui Verdi au fost de acord cu acest lucru. Astăzi, însă, cele mai multe producții „tradiționale” au acțiunea plasată la mijlocul secolului al XIX-lea, așa cum intenționase Verdi.

   Opera are numeroase momente muzicale care au devenit celebre și sunt foarte îndrăgite de public; dintre acestea, poate cel mai cântat, este „Libiamo Ne’ Lieti Calici” sau „Brindisi”, cum mai este cunoscut, duetul Alfredo - Violetta din actul I.


      În distribuţia spectacolului de deschidere a stagiunii 2019 – 2020, se vor regăsi artiştii Operei Braşov: Cristina Radu - Violetta Valery, Mihai Irimia – Alfredo Germont, Adrian Mărcan – Giorgio Germont, Gabriela Hazarian – Flora Bervoix, Sonia Hazarian – Annina, Claudiu Bugnar – Gastone, Nicolae Zaharia – Baronul Douphol, Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny, Marian Reşte – Dr. Grenvil, Dan Ionescu - Majordomul, Adrian Stănilă – Grădinarul.


Solişti balet: Iulia Coşeriu, Dorin Mirea.


  La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, iar regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru.


Scenografia şi costumele: Rodica Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga.

Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov.

Preţul biletelor pentru spectacolul de la Opera Braşov este 35 sau 45 de lei, în funcţie de locul în sală.

În stagiunea 2019 – 2020, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

     Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni - Vineri 10 - 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Comentarii

Ultimă oră