Sari la conținut

Tragedia care s-a petrecut la Maternitatea Giuleşti din capitală s-ar putea repeta în orice moment într-unul din spitalele din Braşov. Acesta ar fi concluzia controalelor efectuate de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală a Consiliului Judeţean.

Din fericire un astfel de episod nu s-a întâmplat până acum. Unul dintre motive, spun reprezentanţii comisiei de control, ar fi profesionalismului cadrelor medico-sanitare din Braşov care fac tot posibilul să asigure permanenţa necesară la locul de muncă în ciuda crizei acute de personal. „Consecinţele s-au văzut în modul cel mai dramatic de exprimare la maternitatea Giuleşti”, ne-a spus dr. Gabriel Stanciu director executiv Direcţia de Sănătate a C.J. Braşov.

Controale după momentul Giuleşti

Controalele în unităţile spitaliceşti braşovene au început imediat după producerea celui mai sumbru episod din istoria sistemului medical din România. La iniţiativa Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă medicală din cadrul Consiliului Judeţean şi a pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cele mai importante secţii precum Terapie Intensivă, Terapie Acută şi secţia de nou-născuţi au fost verificate până în cel mai mic detaliu. Aşa s-a constat ceea ce se ştia deja: sistemul medical poate fi descris în câteva cuvinte pe care de altfel mass media le-a tot repetat obsesiv de câţiva ani încoace, fără să fie auzite parcă de guvernanţii: Sistemul medical din România este paralizat, în comă şi neajutorat. Subfinţarea, salariile mult prea mici, dotarea proastă şi condiţiile de muncă mizere toate au contribuit şi contribuie la migrarea medicilor spre ţări unde sănătatea populaţiei este primordială. „Pe deoparte, o  parte din personalul medical s-a pensionat iar o mare parte pleacă în străinătate pentru a munci pe salarii mai bune faţă de ceea ce li se poate oferi la ora actuală în România. Consecinţele s-au văzut în modul lor cel mai dramatic de exprimare la maternitatea Giuleşti”, ne-a spus dr. Gabriel Stanciu.

Fug din ţară

În ritmul alert în care angajaţii din sănătate părăsesc sistemul pentru un trai mai bun în alte ţări, nu peste foarte mult timp s-ar putea să ne trezim fără medici, fără asistenţi şi fără îngrijitori. Astfel acest sistem şi aşa şubrezit ar putea intra într-un colaps fără precedent şi în tot acest timp ne întrebăm de ce guvernanţii sau chiar preşedintele acestei ţări încurajează plecarea specialiştilor peste graniţă în loc să caute soluţii de finţare pentru ai face să rămână acasă? Fiecare spital din Braşov are un mare deficit de angajaţi. Posturile libere sunt blocate de către Ministerul Sănătăţii iar directorii spitalelor au practic mâinile legate în ceea ce priveşte angajarea de noi oameni. De exemplu în secţia de nou născuţi a Maternităţii din Braşov dintr-un necesar de 22 de asistente lucrează doar 15. La Spitalul de Copii la secţia de Terapie Intensivă profesează doar 4 medici în loc de 5 cât ar fi nevoie. Tot aici se întâmplă de mai multe ori pe luna ca pe timpul nopţii să existe o singură asistentă ce are în grijă între 10 şi 20 de copiii. Ne întrebăm atunci cum să nu se întâmple tragedii când o mână de oameni dintr-o anumită secţie trebuie să facă eforturi supraomeneşti pentru a asigura permanenţa în spiatale. „O asemenea situaţie se poate întâmpla oricând, fdaptul că nu a apărut o asemenea situaţie se datorează profesionalismului cadrelor medico-sanitare şi faptului că au lucrat la dublu pentru a asigura acestă permanenţă medicală”, ne-a declarat Gabriel Stanciu.

Probleme extrem de grave

Ceea ce s-a descoperit în spitalele braşovene după controalele efectuate nu sunt lucruri mărunte sunt probleme extrem de grave cu care se confruntă sistemul subfinanţat de 20 de ani încoace, spun inspectorii care au verificat spitalele. „În principal la Spitalul Mârzescu şi Spitalul Astra, acolo sunt sub saloanele bolnavilor centrale termice ceea ce nu este normal din punctul nostru de vedere. De asemenea nu sunt întocmite planuri de intervenţie, personalul nu este intotdeauna pregătit să acţoineze în cazul unei situaţii de urgenţă, iluminatul de siguranţă pentru marcarea căilor de evacuare nu este asigurat”, ne-a spus lt. Ciprian Sfreja purtător de cuvânt ISU Braşov. Lista minusurilor continuă însă: de exemplu sistemul de alarmare, foarte important în cazul unor urgenţe, nu există sau nu funcţionează. De exemplu la Spitalul Clinic Judeţean şi chiar la Maternitatea Braşov pompierii au descoperit mai multe improvizaţii electrice, care din fericire în mare parte au fost deja remediate. În zilele următoare reprezentanţii ISU Braşov şi cei din cadrul Direcţiei de Sănătate a Consiliului Judeţean vor întocmi un raport final care va fi înaintat noului ordonatorul principal de credit şi anume Consiliului Judeţean. Imediat după acest lucru împreună cu directorii spitalelor se vor stabili termene reale de remediere a celor mai grave probleme de siguranţă. De asemenea în momentul în care reprezentanţii conducerilor spitalelor vor încheia contracte cu ordonatorul principal de credit vor semna şi pentru indicatorii de calitate ai managementului dar mai nou şi pentru indicatorii de realizare a protecţiei împotriva incendiilor şi a altor calamităţi. La acestea se adaugă planurile de intervenţie în caz de urgenţă pe care vor trebui să le întocmească.  În urma contralelor s-au aplicat 12 avertismente.

Sorin Focşa


http://www.brasovultau.ro/

Comentarii

Ultimă oră