Sari la conținut

Fostul director al uzinei braşovene Tractorul SA, Titus Şerban, va produce în continuare tractoare. Compania pe care o conduce acum – Tractorul U650 Braşov – intenţionează să construiască o fabrică de maşini agricole în Băicoi, pe un spaţiu al fostei fabrici de echipamente hidraulice FSHS Băicoi.
Chirii mari la Braşov. „Am vrut să închiriem aici, în Braşov, dar ni s-au cerut nişte chirii enorme. Acum suntem în discuţii pentru achiziţia acelui spaţiu”, ne-a declarat Titus Şerban. Fabrica de la Băicoi va avea o suprafaţă de de aproximativ 11.000 de metri pătraţi, din care 1.000 de metri pătraţi doar birouri. Şerban nu a putut face încă publice detaliile care privesc valoarea investiţiei şi numărul de angajaţi care vor lucra în fabrică.
Licenţă “Tractorul”, finanţe egiptene. Compania braşoveană este deţinută de omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini, fost partener al uzinei Tractorul SA în Egipt. Firma a cumpărat anul trecut licenţa de fabricaţie pentru tractorul U650 al fostei uzine braşovene Tractorul SA şi a demarat fabricaţia acestora în baza unui contract de prestări servicii cu societatea Roman SA. Licenţa de fabricaţie a fost cumpărată însă doar pentru Egipt, tractoarele neputând fi vândute în altă ţară. „Am vândut până acum 80 de tractoare, dar au fost problemele politice, care sperăm să se termine curând, având în vedere că acum, în septembrie, au şi ei primele alegeri libere”, a mai spus sursa citată.
Un nou tractor proiectat. Cei zece angajaţi ai societăţii braşovene, în majoritate foşti membri ai conducerii Tractorul SA, au proiectat un nou tractor – U 825. „Am lucrat zece luni la acest produs, care poate fi vândut şi în România, şi în Uniunea Europeană, şi în Asia, Africa. Este un tractor de 76 de cai putere, iar preţul lui, fără TVA, este undeva pe la 18.000 de euro. Este un tractor cu motor Perkins şi punte Carrero, deja avem solicitări din Turcia, care este o piaţă de 40.000 de tractoare pe an, iar în zilele următoare vom primi şi vizita unei delegaţii de la FARS Tractors din Iran pentru a vedea care sunt caracteristicile produsului”, a declarat Titus Şerban.

Scamatoria “Tractorul”. Compania braşoveană Tractorul SA a intrat în faliment la începutul lui 2007, la finele acelui an fiind cumpărat de compania Flavus Investiţii SRL pentru 82 de milioane de euro. Flavus intenţionează să contruiască un adevărat cartier pe cele 120 de hectare pe care se întindea uzina braşoveană, anunţând investiţii de 1,5 miliarde de euro. În contractul de privatizare se prevedea şi continuarea producţiei de tractoare. Ca să-şi respecte contractul, acţionarii Flavus au cedat o fostă licenţă de producţie UTB către compania egipteană, cu condiţia ca acele tractoare să fie vândute doar în Egipt.

U650, un succes în Egipt. Atef el Said Abdel Aziz el Keleni, un egiptean stabilit în România, a cumpărat de la Flavus licenţa pentru a produce un anumit model de tractor al UTB, exclusiv pentru piaţa egipteană. Deşi modelul, U650, datează din 1965, Atef este asaltat de cereri din partea Egiptului, o piaţă care a cumpărat până acum peste 80.000 de astfel de exemplare şi care are încă nevoie de mii de tractoare. Surprinzător, egiptenii vor în continuare exact acest model, cu care s-au obişnuit de peste patru decenii. Chiar înainte să se închidă Tractorul, aceştia mai comandaseră încă 2.000 de tractoare, al căror preţ individual nu depăşeşte 15.000 de euro.

Tractoarele politice ale lui Neculaie. În campania electorală din 2008, miliardarul Ioan Neculaie, candidat la Senat din partea PDL, a anunţat reînceperea producţiei de tractoare în Braşov, pe platforma Roman. Anunţul a avut mare succes, chiar preşedintele Băsescu plimbându-se cu un astfel de tractor în curtea uzinei. În realitate era vorba de tractoarele făcute de egipteni, pe platforma de la Roman, iar anunţurile privind exportul lor erau doar parţial adevărate. Pur şi simplu egiptenii comandaseră un anumit număr de tractoare şi contractaseră Romanul pentru asamblare. Acum, că nu mai e campanie electorală, aceleaşi tractoare vor fi făcute la Băicoi, tot pentru piaţa din Nordul Africii.

Comentarii

Ultimă oră