Sari la conținut

Totul despre Postul Crăciunului care începe VINERI

totul-despre-postul-craciunului-care-incepe-vineri

Vineri intrăm în Postul Crăciunului, iar mulţi dintre noi ne vom abţine, timp de 40 de zile, până pe 25 decembrie, de la carne, ouă, brânzeturi şi lactate. Uite cu ce să înlocuieşti carnea şi câţi bani ar trebui să scoţi din buzunare pentru mâncare, mai ales că preţurile la legume au crescut în octombrie faţă de septembrie cu 5%, conform ultimelor date ale INS.

Consumă ciuperci!

Ciupercile mai sunt denumite şi carne vegetală pentru că înlocuiesc cu succes carnea şi produsele din carne. Conţin 90% apă şi sunt foarte sărace în calorii. Ele pot fi consumate proaspete, tăiate bucăţele în salate, dar şi preparate la tavă sau grătar. Dacă le mănânci proaspete, nutriţioniştii recomandă să consumi o cantitate mică, deoarece ciupercile conţin  anumite fibre care se digeră bine doar dacă sunt tratate termic. Putem folosi ciupercile şi în mâncăruri gătite: mâncărică de ciuperci, sarmale de post cu orez şi ciuperci, pilaf cu ciuperci sau ardei umpluţi cu orez şi ciuperci.

• Preţuri: Ciuperci champignon – 9-10 lei kg; Ciuperci la borcan  - 4-5 lei.

Cumpără fasole uscată, linte şi năut!

Carnea mai poate fi înlocuită şi cu fasole uscată, mazăre, năut sau linte. Fasolea uscată conţine foarte multă fibră. Putem mânca salată în care să adăugăm boabe de fasole fiartă, putem consuma fasole bătută, mâncărică sau ciorbă de fasole. Când o prepari, fasolea se fierbe în trei ape pentru a inactiva factorii ce  blochează digestia. Şi hrişca este extrem de sănătoasă. Bogată în vitamina P, combate celulita, hemoroizii şi varicele. Fasolea conţine cea mai mare cantitate de proteine înlocuind cu succes produsele din carne.

• Preţuri: Fasole uscată – 10-12 lei; Linte 9-10 lei kg; Năut 14 - 15 lei kg.

Diversifică meniul cu produse din soia

Soia este o altă sursă foarte importantă de proteine care poate fi consumată în locul produselor din carne. Alege lapte din soia fortificat deoarece conţine multe vitamine şi minerale. Produsele din soia înlocuiesc cu brio produsele din carne, ouăle dar şi lactatele.

• Preţ: Lapte de soia – 8-9 lei.

Prepară supe de zarzavaturi

Dacă la felul doi avem mâncare de ciuperci sau de fasole, la felul întâi putem servi supe sau ciorbe de zarzavat. În piaţă găsim tot ce ne trebuie! Cumpără leuştean, pătrunjel, ţelină, morcov, păstârnac şi acreşte cu zeamă de lămâie.

• Preţuri: Pătrunjel, mărar, leuştean – 0,5-1 lei.

Mănâncă

legume proaspete

şi murături

Pieţele sunt pline cu legume se sezon. Cumpără şi consumă cu încredere ardei gras, salată, varză, cartofi, dar şi fructe precum mere, pere, gutui etc. Salata nu trebuie să-ţi lipsească din meniu. Iar dacă te gândeşti la un desert, poţi alege ciocolată amăruie de post.

• Preţuri: Ardei gras – 6-7 lei kg;  Roşii – 5-6 lei kg; Salată – 1-1,5 lei bucata; Varză – 0,5-1 lei kg; Cartofi – 0,8-1 lei kg; Morcov – 1-1,5 lei kg; Ceapă – 0,5 – 1 lei kg; Bostan – 1-3 lei kg; Conopidă – 3.4 lei kg.

CONTINUAREA PE: click.ro

Comentarii

Ultimă oră