Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi înainte de a obține fișa medicală pentru angajare

tot-ce-trebuie-sa-stii-inainte-de-a-obtine-fisa-medicala-pentru-angajare

În conformitate cu noile legi, persoanele care doresc să se angajeze pentru prima oară sau cele care își schimbă actualul loc de muncă au nevoie de o fișa medicală pentru angajare.

Fișa medicală pentru angajare se eliberează doar de către un cadru medical specializat în medicina muncii, iar în acest document se menționează dacă persoana în cauză este aptă, aptă condiționat sau nu este aptă pentru a profesa într-un domeniu anume sau la locul de muncă dorit.

Este bine de știut că toate costurile pe care le implică obținerea acestui document sunt suportate integral de către angajator.

Potrivit H.G. nr.355/2007, ce vizează supravegherea sănătății celor care lucrează, sunt 3 categorii de persoane care au nevoie de o fișa medicală pentru angajare:

1. Persoanele care urmează să fie angajate cu contract individual de muncă, pe perioada determinată sau nedeterminată.

2. Persoanele care fie sunt detașate la alte locuri de muncă, fie în alte activități.

3. Persoanele care își schimbă profesia sau meseria.

Ce acte îți trebuie pentru întocmirea fișei medicale pentru angajare?

Înainte de a te prezenta la clinica medicală acreditată de unde dorești să obții fișa medicală pentru angajare, asigură-te ca ai asupra ta următoarele documente:

- Carte sau buletin de identitate.

- Fișa de solicitare pentru examenul medical la angajare, completată și semnată de către angajator.

- Adeverința eliberată de medicul de familie care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat (la solicitarea medicului de medicina muncii).

- Fișa de identificare a factorilor de risc profesional completată la toate rubricile de către lucrătorul -desemnat/ SIPP și semnată de angajator și lucrătorul desemnat/ SIPP.

Care sunt investigațiile sau analizele necesare pentru a obține fișa medicală pentru angajare?

În conformitate cu noua legislație în vigoare, controlul medical se va face în funcție de profilul de activitate al firmei, luând în calcul factorii de risc profesional, atât pentru contractele de angajare cât și pentru cele periodice.

După caz, la angajare se vor efectua următoarele examinări medicale:

– examen clinic general;

– examen oftalmologic;

– examen psihiatric;

– EKG;

–  măsurarea glicemiei;

– hemograma;

– audiograma.

– spirometrie;

– examen psihologic;

Este obligatorie fișa medicală pentru angajare?

Conform art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securității și sănătății în muncă, angajatorii au posibilitatea de a încadra în muncă doar persoane care, în urma examenului medical de specialitate, corespund condițiilor.

Astfel, lipsa unei fișe medicale pentru angajare valabile, înseamnă încălcarea acestei obligații și atrage după sine sancționarea contravențională a angajatorului, cu amendă de la 4.000 la 8.000 lei.

De unde se poate obține fișa medicală pentru angajare?

Orice clinică medicală acreditată îți poate elibera acest document. Este recomandat să apelezi la o clinică cu experiență în domeniu, pentru a evita timpul pierdut asteptând la ghișee sau pe holurile spitalelor.

De exemplu, la StandardMed, poți efectua toate examinările medicale necesare (inclusiv avizul psihologic) pentru întocmirea și eliberarea fișei medicale pentru angajare (fișa de aptitudine – aviz medical medicina muncii).

Vei obtine, astfel, în cel mai scurt timp, fișa medicală pentru angajare, cu o singură deplasare, într-o singură locație.

La clinica medicală acreditată StandardMed, ai parte de specialiști cu experiență, care vor raspunde cu profesionalism cerințelor tale.

Comentarii

Ultimă oră