Sari la conținut

Topul grăsimii. România stă bine la acest capitol

topul-grasimii-romania-sta-bine-la-acest-capitol

Malta este țara din Uniunea Europeană care deține cel mai mare procent de adulți obezi, în timp ce România este cea mai puțin afectată de această problemă de sănătate publică, potrivit statisticilor publicate săptămâna trecută de Eurostat.

În medie, circa o persoană cu vârsta de peste 18 ani din șase este considerată obeză în Uniunea Europeană și mai mult de jumătate este supraponderală, notează Biroul European de Statistică care subliniază că aceste procente cresc odată cu vârsta și scad în funcție de nivelul de educație.

Malta este țara cea mai afectată, cu 28,1% bărbați obezi și 23,9% femei obeze. Este urmată de Letonia și Ungaria, în timp ce Marea Britanie se clasează pe locul cinci. Franța se plasează mai bine, cu o medie de 15,3% de persoane obeze, bărbați și femei.

România încheie clasamentul cu doar 9,4% de persoane obeze (9,1% bărbați și 9,7% femei). Italia și Olanda completează topul.

Biroul European de Statistică subliniază și corelația clară cu nivelul de educație: în timp ce obezitatea afectează o persoană din cinci (19,9%) în rândul celor cu un nivel slab de educație (școala generală), procentul scade la 16% la cei cu o educație medie (liceu) și la 11,5% la cei cu un nivel înalt de educație (studii superioare).

La nivel mondial, numărul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În 2014, 39% dintre adulți erau supraponderali, dintre care 13% erau obezi. Excesul ponderal generează numeroase complicații: diabet zaharat, afecțiuni cardiace și cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee și tulburări locomotorii.

Sursa: AGERPRES

Comentarii

Ultimă oră