Sari la conținut

Luptătorul de origine basarabeană Anatolie Ciumac, cunoscut mai bine sub numele de Tolea, a fost adus, miercuri, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi urmează să fie prezentat instanţei, în vederea punerii în executare a unui mandat european de arestare emis de autorităţile spaniole.
Mandat European. Autorităţile spaniole au emis un mandat european de arestare pe numele lui Anatolie Ciumac referitor la un incident petrecut în cursul anului 2002, într-un penitenciar din Spania, în care Tolea a bătut un deţinut. Basarabeanul a fost reperat miercuri după-amiaza în Bucureşti şi invitat la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti sub escortă, confom procedurii legale. A fost prezentat instanţei, care urmează să confirme punerea în executare a mandatului european de arestare.
Confruntare violentă. În 1999, Tolea s-a confruntat violent cu un rival, interlop şi el, după un scandal izbucnit într-un club. Scandalul s-a lasat atunci cu focuri de armă şi maşini incediate, trei persoane fiind rănite. O victimă a paralizat pe viaţă. Unul dintre răniţi a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, după ce alicele glonţului tras cu o puşcă de vânătoare i-au atins artera carotidă. Avocatul său a susţinut în proces că Tolea a fost cel care a apăsat pe trăgaci.
Fuga în Spania. Tolea Ciumac a fugit după scandal în Spania. Aici, sub numele fals Alexander Ratco, a fost închis pentru omor, dar a fost adus în ţară în noiembrie 2003 de forţele speciale ale poliţiei. Între timp, fusese condamnat în lipsă de Tribunalul Braşov, la 3 ani şi jumătate. Închis la Penitenciarul Codlea, în condiţii de maximă siguranţă, iese după o perioada scurtă - opt luni. Judecatorii au apreciat ca nu prezinta pericol pentru cei din jur.
Bună purtare. Tolea a fost din nou încarcerat în data de 11 martie 2009, dupa ce Curtea Supremă de Casaţie şi Justiţie a decis rămânerea definitivă a unei pedepse de patru ani de închisoare după ce pedeapsa din dosarul „Scotch Club” a fost contopită cu pedeapsa de doi ani si jumatate de închisoare pe care a executat-o în Spania. În martie anul trecut, basarabeanul a fost eliberat după un an de detenţie, pentru bună purtare.
Acuzat de uciderea Elodiei. În ultimii ani, Tolea a încercat să-şi facă o nouă imagine, de luptător sportiv. Numele său a apărut însă şi în cazuri controversate. Soţia lui, Magda Ciumac, l-a acuzat chiar că ar fi implicat în uciderea avocatei Elodia Ghinescu. Procurorii l-au audiat, însă nu au găsit dovezi care să-l incrimineze.

Scandalul de la Scotch Club

În iunie 1999, între interlopul braşovean Ilie Marius şi Anatolie Ciumac, bodyguard la Scotch Club, a izbucnit un scandal sângeros. Totul a pornit de la faptul că Tolea Ciumac nu i-a permis celuilalt accesul în local. Doi dintre apropiaţii lui Ilie au fost grav răniţi. S-au tras focuri de armă, s-au aruncat cocteluri Molotov, câteva autoturisme au fost distruse cu bâte de baseball şi incendiate, iar mai multe persoane au ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean, împuşcate sau tăiate cu săbii. Câteva zile mai târziu, 12 dintre bătăuşi ajung la poliţie. Mai puţin Ciumac, care a reuşit să fugă în Spania.

Cariera sportivă

Tolea s-a născut în mai 1974, în localitatea Recea, din raionul Râşcani al Republicii Moldova. A fost crescut de bunica sa. În 1990, a intrat printre primii la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS) din Bucureşti. La 18 ani, a ajuns vicecampion la secţiunea de seniori a Cupei României la lupte greco-romane. Scandalul de la „Scotch Club” i-a barat drumul spre Campionatele Mondiale de lupte greco-romane din Grecia.

Comentarii

Ultimă oră