Sari la conținut
terapie-cu-ajutorul-cailor-video

Aţi observat că micuţul dvs nu reuşeşte să interacţioneze cu cei din jur, că are probleme de adaptare sau că nu-şi asumă responsabilităţi? Călăria terapeutică poate reprezenta o soluţie pentru rezolvarea acestor dificultăţi.
Acelaşi tratament poate fi adaptat şi pentru copiii care au o greutate în ceea ce priveşte stabilirea unui contact sau reacţionează cu întârziere.
Călăria terapeutică presupune folosirea calului pentru o serie de obiective terapeutice: cognitive, fizice, emoţionale, sociale, educaţionale şi comportamentale.
Beneficii. Călăria terapeutică, în plan fizic optimizează respiraţia, circulaţia sanguină şi limfatică, îmbunătăţeşte coordonarea, reflexele şi echilibrul. De asemenea, se înregistrează o creştere  a tonusului muscular, a gradului de mobilitate. Cu ajutorul acestei tehnici, în celălalt plan, cel mental, copiii reuşesc cu uşurinţă să îşi crească stima de sine, să devină mai tenace, îşi pot controla emoţiile, îi înţeleg şi îi ascultă pe ceilalţi din jur, dar îşi pot dezvolta şi modul de comunicare verbală şi nonverbală. Acestea sunt doar câteva beneficii ale călăriei terapeutice, inaccesibile terapiei convenţionale.
Sună extrem de simplu, dar călăria terapeutică este extrem de complexă: este vorba despre colaborare multidisciplinară. Este nevoie în primul rând de medic şi de psiholog. În scenă intră apoi instructorul de călărie.
„Prin cal se ajunge mult mai bine la sufletul copilului, prin mişcare, decât în mod normal. Copilul învaţă să se controleze, să-şi coordoneze mişcările, reflexele, frica, toate sentimenle, ca să nu influenţeze calul. ” a explicat Andreea Gerlei, instructor de călărie.
Este un domeniu relativ nou. Astfel, 1952 Liz Hartel câştigă o medalie olimpică de argint la proba de dresaj. Liz venea după o recuperare cu ajutorul hipoterapiei după o poliomielita.
Acest domeniu ia avânt în 1960, iar astăzi se poate spune că există, datorită acestei terapii cu ajutorul calului, programe specializate pe diferite tipuri de afecţiuni psihice şi neurologice.
Este un remediu terapeutic cunoscut şi folosit pe diferite maridiane. Aşadar, în Coreea există un program dezvoltat pentru dependenţe, SUA foloseşte recuperarea şi reintegrarea deţinuţilor prin această terapie, iar în Israel este introdusă că psihoterapie. Aici, călăria terapeutică este decontată de casă de asigurări, lucru ce demonstrează relevanţă şi autenticitatea acestui tip de tratament.
Terapia se adresează cu succes copiilor atipici, cu diverse stări. Vorbim despre cei hiperactivi, cu deficit atentional, opoziţionali, care manifestă diferite forme de tulburări de învăţare sau dezvoltare motrică. Călăria terapeutică poate fi recomandată şi adolescenţilor care vor avea şansa să înveţe să îşi asume responsabilităţi.

Comentarii

Ultimă oră