Sari la conținut

Târgul de Carte Gaudeamus, în Piaţeta Sfântul Ioan

targul-de-carte-gaudeamus-in-piateta-sfantul-ioan

Caravana GAUDEAMUS a ajuns în premieră la Braşov! Radio România va organiza, în parteneriat cu Primăria Braşov, Târgul de Carte Gaudeamus.

Evenimentul se va desfăşura la Braşov, în zilele în care va fi organizat Festivalul Cerbul de Aur 2018, respectiv 29 august – 2 septembrie 2018.

Pentru organizarea Târgului, Primăria Braşov va pune la dispoziţie Piaţeta Sfântul Ioan, din spatele hotelului Aro Palace.

Cartea şi muzica îşi vor da întâlnire așadar în Brașov între 29 august şi 2 septembrie 2018, când prima ediţie a Târgului Gaudeamus Braşov se va desfăşura simultan cu ediţia 2018 a Festivalului Cerbul de Aur. Timp de cinci zile, brașovenii și turiștii sunt aşteptați să sărbătorească Centenarul Marii Uniri, 90 de ani de Radio România şi Ziua Limbii Române, în Piaţeta Sfântul Ioan.

Vor fi prezente peste 30 de edituri şi agenţii de difuzare de carte, care abia aşteaptă să prezinte publicului ultimele noutăţi editoriale. Târgul va fi axat în principal pe carte, dar vor fi prezente şi evenimente conexe, jocuri, dezbateri, muzică.

   Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 29 august 2018, la ora 14.00.

Târgul de Carte Gaudeamus va fi însoţit şi de un moment apreciat, ,,Tombola Gaudeamus", organizată în onoarea celor 90 de ani de Radio România, la fiecare 90 de minute ale programului de vizitare. Persoanele care vor cumpăra cel puţin o carte şi vor completa un chestionar, vor putea participa la tombolă, care, după cum asigură organizatorii, le va oferi câştigătorilor premii deosebite.

O atracţie a Târgul de Carte ,,Gaudeamus Radio România" va fi standul ,,Centenar România“, organizat în premieră la Braşov. Standul a fost lansat cu prilejul ediţiei de la Cluj a Târgului şi găzduieşte cărţi dedicate acestui moment istoric sau publicate în onoarea Centenarului României.

Un moment aparte în cadrul Târgului va fi vineri, 31 august 2018, când Radio România Cultural va organiza o dezbatere, având ca temă ,,Ziua Limbii Române".

  Programul de vizitare a Târgul de Carte ,,Gaudeamus Radio România", organizat la Braşov în perioada 29 august - 2 septembrie 2018, este zilnic, între orele 11.00 - 21.00, accesul publicului  fiind liber.

Câteva dintre reperele ediţiei de debut a Târgului Gaudeamus Braşov:

• cele mai recente apariţii editoriale din ţară şi de peste hotare (prin participarea a peste 30 de edituri şi agenţii de difuzare de carte, românească şi străină), bestseller-urile momentului şi titlurile în vogă în ultima perioadă, precum şi o bogată selecţie de muzică şi de jocuri educative;

• „Limba română, limba Unirii’’, dezbatere şi recital poetic, eveniment organizat de Radio România Cultural vineri, 31 august 2018, de la ora 16.00, de Ziua Limbii Române


   Participă scriitorul şi criticul literar Adrian Lăcătuş, decanul Facultaţii de Litere din Braşov, Dan Mircea Cipariu, scriitor, jurnalist şi manager de proiecte şi programe culturale, poetul Robert G. Elekes şi poeta Naomi Ionică. În an Centenar se va vorbi despre evoluţia, sau după unii, involuţia limbii române, în aceşti o sută de ani şi nu numai. Am reuşit oare să respectăm testamentul spiritual al lui Simion Bărnuţiu, care devine cu atât mai actual astăzi: „vedeţi cum ne-am luptat noi pentru limba şi romanitatea noastră: luptaţi-vă şi voi şi le apăraţi ca lumina ochilor voştri’’?


     La finalul dezbaterii, cei patru scriitori vor citi câte un scurt fragment din creaţia proprie.

• Tombola Gaudeamus, organizată zilnic din 90 în 90 de minute pe tot parcursul evenimentului, pe baza buletinelor de vot ale publicului


   Cele câteva zeci de premii care îi aşteaptă pe braşovenii iubitori de carte şi pe turiştii aflaţi în zonă în aceste zile, vor fi oferite de sponsorii ediţiei: Emex (vouchere pentru achiziţionarea de produse ale companiei, în valoare de câte 300 de lei), HidroProtect (2 imprimante), sportpartner.ro (articole sportive - seturi de badmington, mingi de volei şi de fotbal).

• Standul „Centenar România’’, care reuneşte volume cu această tematică, sau publicate în onoarea acestui moment istoric, care pot fi studiate la fața locului şi achiziţionate de la standurile participanţilor;

• Sâmbătă şi duminică, cititorii pasionaţi sunt aşteptaţi să-şi exerseze şi să îşi îmbunătăţească performanţele prin participarea la atelierele de citire rapidă care vor avea loc, în mai multe sesiuni de câte 30 de minute, la Târgul Gaudeamus; înscrierea la ateliere se poate face fie la Secretariatul care funcţionează în incintă, fie printr-un mesaj trimis pe pagina Facebook Radio România Gaudeamus.

• concursul Miss Lectura adresat celor mai frumoase vizitatoare, al cărui premiu va fi oferit de Blue Lily Cosmetics;

• Campania „Cărţile se întorc acasă’’, care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care, la finalul evenimentului, va fi oferit unei biblioteci publice, subfinanţate la capitolul achiziţii. Destinaţia volumelor donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Braşov 2018 este biblioteca publică din comuna Sânpetru din judeţul Braşov.

• Vineri, 31 august 2018, Ziua Limbii Române va fi celebrată la Târgul Gaudeamus Braşov printr-o serie de evenimente organizate de Primăria Municipiului Braşov şi de Radio România în Piaţa Sfântul Ioan.


Premiile GAUDEAMUS Braşov 2018 vor fi decernate duminică, 2 septembrie 2018, începând cu ora 17.00, astfel:

• Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor - locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a târgului, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;


• Trofeele Presei - decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, tot prin Votul Publicului;


• Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare.

Târgul GAUDEAMUS Braşov face parte din Programul LECTURA, proiect de anvergură naţională iniţiat şi derulat de Radio România cu scopul declarat de a susţine cultura scrisă din ţara noastră prin evenimente de tip expoziţional, dedicate în principal cărţii şi ofertei educaţionale.

Comentarii

Ultimă oră