Sari la conținut

Ţara din Europa unde îţi pierzi casa dacă depăşeşti viteza în localitate

tara-din-europa-unde-iti-pierzi-casa-daca-depasesti-viteza-in-localitate-

La începutul lunii martie, un finlandez a primit o amenda de 54.000 de euro pentru ca a condus cu 103 km/h intr-o zona unde limita legala era de 80 km/h. Cu o asemenea sumă, îţi poţi achiziţiona o proprietate imobiliară: din fericire însă, suma exorbitantă nu e plătită decât de finlandezii bogaţi, care au probabil bani de mai multe case. Suma este calculata printr-un sistem controversat din tara scandinava unde, oamenii care au venituri foarte mari, platesc si amenzi uluitor de mari.

Omul de afaceri este furios si spune ca Finlanda e o tara in care este imposibil de trait daca esti bogat, scrie 0-100.ro. Omul de afaceri ameninta ca se va muta din Finlanda, insa multi i-au raspuns ca poate pleca linistit daca nu-i place sa respecte regulile.

New York Times relateaza controversa creata in jurul amenzii de 54.000 de euro primita de omul de afaceri Reima Kuisla care activeaza in domeniul imobiliarelor. Conform legii finlandeze, amenzile sunt calculate in functie de venituri, iar Kuisla a avut in 2013 venituri de 6,5 milioane euro.

Finlanda, ca si alte tari nordice, are un sistem de taxare progresiva, unde cei cu venituri mari au cel mai mult de plata. La fel se intampla si la amenzi unde, ideea generala este ca o persoana foarte bogata trebuie sa plateasca mult mai mult pentru aceeasi infractiune, in comparatie cu un om cu venituri mici.

De exemplu, daca depaseste cu 23 km/h viteza maxima legala un om cu venituri anuale de 300.000 euro, amenda este de 1.480 euro, in timp ce daca veniturile anuale sunt de 50.000 euro, amenda ar fi de 345 euro. Reima Kuisla nu s-a multumit numai sa conteste amenda, ci a postat pe Twitter numeroase mesaje de protest. El spune ca Finlanda e o tara in care e imposibil de trait daca esti foarte bogat, fiindca sistemul este gresit gandit si descurajant de-a dreptul. Ziarele, dar si numerosi finlandezi care au postat comentarii pe internet, au luat insa partea statului si spun ca afaceristul ar fi trebuit sa se gandeasca de doua ori inainte de a depasi viteza legala. Oamenii mai spun si ca daca vrea sa plece din tara, e binevenit sa faca asta, din moment ce nu vrea sa respecte legile tarii.

Comentarii

Ultimă oră