Sari la conținut

Tănăsescu: Un nou acord cu FMI ar fi o ancoră pentru România

Un nou acord al României cu Fondul Monetar Internaţional ar fi „mai mult decât binevenit”. A declarat pentru RFI vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu. Fostul reprezentant al României la FMI consideră că vizita directoarei Fondului, Christine Lagarde, este un lucru pozitiv. Mihai Tănăsescu precizează că directoarea FMI „este ultima şefă a unei instituţii financiare internaţionale care în decursul ultimelor patru-cinci luni vizitează România. În luna martie, preşedintele BEI a venit la Bucureşti, a urmat preşedintele Băncii Mondiale, iar acum Christine Lagarde. Cred că mesajele care au fost transmise în acest demers coordonat al instituţiilor financiare internaţionale sunt foarte pozitive pentru România şi anume: s-au făcut eforturi foarte mari, s-au făcut corecţii, s-au făcut ajustări din punct de vedere macro-economic, România este o ţară foarte solidă din punct de vedere macro-economic. Sigur, ea trebuie să-şi accelereze eforturile pentru creştere economică, pentru crearea de locuri de muncă şi nu în ultimul rând, să accelereze reformele structurale”.

• „România a făcut progrese considerabile”

Ungurii dau FMI-ul afară din ţară, noi suntem cu braţele deschise: Romania are nevoie să fie asistată încă doi ani, scriu jurnaliştii de la wall-street.ro

„România a făcut progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI, dar în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe măsuri, care vor fi incluse în viitorul acord”, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde. „Ce are România? Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă care trebuie fructificată şi adminsitraţie care poate fi eficientizată. Aveţi toate ingredientele (...) Aţi progresat mult şi dacă mai uit la parteneriatul dintre FMI şi România văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie”, a spus Lagarde la conferinţă organizată la Banca Naţională a României. Directorul general al FMI a arătat că în privinţa companiilor de stat sunt necesare mai multe reforme pentru a se ajunge la productivitatea maximă, pentru a beneficia de întreg potenţialul uman şi tehnic din aceste societăţi. „Acest set de reforme va face parte din noul program”, a spus Lagarde. În timp ce Banca Naţională a Ungariei a convins FMI să închidă biroul din Budapesta al instituţiei, politicienii români licitează pentru încă un mariaj alături de instituţia cu sediul central în Washington. Directorul general al FMI se află în România, iar de la ora 12 va susţine un discursi de la sediul BNR.

Comentarii

Ultimă oră