Sari la conținut

STUDIU: Paracetamolul atenuează și reacțiile emotionale, nu doar durerea

studiu-paracetamolul-atenueaza-si-reactiile-emotionale-nu-doar-durerea

Cercetatorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a aratat ca acest medicament poate atenua reactiile emotionale ale oamenilor, noteaza Mediafax.

Paracetamolul, care se elibereaza fara reteta, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar daca rezultatele studiului american vor fi confirmate ar insemna ca medicamentul reduce nu numai intensitatea durerilor resimtite de pacienti, ci si sentimentul de placere al acestora, potrivit The Guardian.

Oamenii de stiinta au demonstrat anterior ca paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. Intr-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimtit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci si o diminuare a durerii emotionale, sugerand ca ambele senzatii sunt controlate in creier de “circuite” similare.

Cel mai recent studiu, publicat in revista Psychological Science, sugereaza ca acetaminofenul ar putea avea si alte efecte, dincolo de usurarea durerii, si ar putea duce la o scadere in intensitate a reactiilor emotionale in general. “Pe langa utilizarea in combaterea durerii, acetaminofenul poate fi vazut ca un medicament universal de atenuare a reactiilor emotionale”, a declarat Geoffrey Durso, psiholog in cadrul Ohio State University.

Durso le-a administrat celor 82 de studenti participanti la studiu fie 1.000 de miligrame de acetaminofen, fie o pilula identica, dar care era de fapt un placebo. Dupa o ora, interval in care medicamentul incepea sa-si faca simtite efectele, cercetatorul le-a cerut studentilor sa se uite la o serie de 40 de fotografii. Imaginile fusesera selectate pentru a declansa raspunsuri emotionale puternice, unele aratand copii grav afectati de malnutritie sau copii fericiti care se jucau cu pisici.

Comentarii

Ultimă oră