Sari la conținut

Studiu: Chiar și numai 3000 de pași pe zi pot fi benefici pentru sănătate, cât timp sunt făcuţi în ritm alert

studiu-chiar-si-numai-3000-de-pasi-pe-zi-pot-fi-benefici-pentru-sanatate-cat-timp-sunt-facuti-in-ritm-alert

În timp ce fenomenul ''10.000 de pași pe zi'' a luat amploare și această limită a devenit una foarte populară, oamenii de știință sugerează că și o limită mai mică, dar efectuată la intensitate moderată sau mai mare, are beneficii pentru sănătate.

O persoană care face 10.000 de pași pe zi, sau depășește această cifră, acumulează cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată spre viguroasă.

O cadență de 100 de pași pe minut, sau peste această cifră, este general acceptată ca prag pentru activitatea de intensitate moderată la adulți.

În urma analizelor datelor obținute în cadrul ''U.S. National Health and Nutrition Examination Survey'' de la 3.388 de participanți cu vârste de peste 20 de ani, oamenii de știință au concluzionat că sunt benefici pentru sănătate în special 3.000 de pași, făcuți în ritm rapid. De asemenea, s-a observat că limitarea sedentarismului joacă un rol important în cazul controlului colesterolului și al altor factori de risc pentru sănătate.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au analizat relația dintre activitatea fizică definită prin pași și diverși factori de risc cardiometabolici, precum circumferința taliei, tensiunea arterială, glicemia, nivelurile de insulină și colesterol și indicele de masă corporală.

''Dar dacă o persoană face două sau trei ore de activitate moderată până la viguroasă în fiecare zi, chiar dacă este relativ sedentară în restul timpului, este greu de imaginat că timpul pe care îl petrece așezată va ameliora complet sau va șterge beneficiile asupra sănătății asociate cu acel nivel de activitate'', a explicat John Schuna Jr., profesor asistent de chineziologie la College of Public Health and Human Sciences din cadrul Oregon State University (OSU) și coautor al unui studiu publicat în jurnalul ''Medicine & Science in Sports & Exercise''.

sursa: agerpres.ro

Comentarii

Ultimă oră