Sari la conținut
strategia-fagarasului-pana-in-2020

Chiar dacă ziua de 1 Decembrie a fost zi liberă pentru toată lumea, aleşii locali au fost singurii, probabil din toată ţara, care s-au aflat la treabă. Primarul Sorin Mănduc (FOTO) i-a convocat pe consilieri, în Sala Dietei din Cetatea Făgăraşului, într-o şedinţă solemnă, dar care a avut şi menirea de a adopta Strategia Făgăraşului, până în 2020.

În prezenţa tuturor consilierilor locali, a deputatului Daniel Zamfir, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, dar şi a făgărăşenilor interesaţi de viitorul comunităţii, firma de consultanţă care a realizat „Strategia de dezvoltare” a prezentat obiectivele propuse a se realiza în perioada 2014-2020. Preşedintele şedinţei din 1 Decembrie, Michaela Judele, a „bătut în cuie”, în urma votului unanim al consilierilor, o strategie comunitară pentru Făgăraş şi pentru Ţara Făgăraşului. „Vreau să mulţumesc tuturor consilierilor pentru că au răspuns invitaţiei mele de a fi astăzi împreună la o şedinţă strategică pentru Făgăraş. Cred că suntem singurii aleşi locali din ţară care am muncit de 1 Decembrie, dar vreau să cred că am reuşit să stabilim împreună ţintele majore, pentru următorii şapte ani. Elaborarea unei strategii de dezvoltare este un proces fundamental pentru atragerea banilor europeni nerambursabili, în perioada 2014-2020”, a spus primarul Sorin Mănduc.
Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ Braşov, remarca în cadrul şedinţei că, pentru exerciţiul financiar 2014-2020, această strategie de dezvoltare va juca un rol esenţial în toate proiectele cu finanţare europeană: „Fie că vorbim de fonduri europene, centrale, judeţene sau chiar locale, fără o direcţie precisă, de viitor, banii cheltuiți nu îşi vor avea utilitatea şi finalitatea de care avem nevoie pe plan local şi judeţean. Nimeni nu va mai putea atrage fonduri, fără să ţină cont de această strategie, cum nimeni nu va mai putea să se plângă de faptul că nu a avut la dispoziţie o linie de viitor pentru proiectele comunitare. Sper ca Făgăraşul să joace un rol mobilizator pentru toate localităţile din zonă, pentru ca Ţara Făgăraşului să se dezvolte armonios, în întregul ei”.
Printre altele, proiectul de strategie prevede obiective concrete precum extinderea și modernizarea reţelei de apă şi canalizare a Municipiului Făgăraş, îmbunătățirea eficienţei energetice aferente sistemului centralizat de încălzire, implementarea sistemului de management al sistemului public de iluminat şi conectarea tuturor străzilor la sistem, managementul integrat al deșeurilor, pachete de proiecte integrate pentru dezvoltarea Cetății și a centrului vechi, modernizarea infrastructurii de sănătate, modernizarea Parcului Municipal Regina Maria, revitalizarea cinematografului Transilvania ca centru multi­fun­cțio­nal, reabilitarea ștrandului ora­șu­lui, sprijinirea inițiativelor de co­nec­tare cu diaspora făgărășeană sau marketing pentru atragerea de investitori în Făgăraș.
Totodată, autoritățile vor urmări elaborarea unui brand turistic al Făgărașului și sprijinirea unei cam­pa­nii de promovare la nivelul Țării Fă­gă­rașului, prin organizarea de eve­ni­men­te pentru atragerea turiștilor.
Lucrarea a avut în vedere toate localităţile din Ţara Făgăraşului, pentru a crea un mediu în care Făgăraşul să joace un posibil rol central, de coeziune, între toate comunităţile. Primarul oraşului a ţinut să precizeze că strategia nu e a Primăriei, nici a primarului, nici a consiliului, ori a unui grup de oameni, ci este un set de obiective strategice pentru întreaga comunitate a Făgăraşului şi a Ţării Făgăraşului.

Comentarii

Ultimă oră