Sari la conținut
speranta-prin-cultura

Timp de o săptămână, chiriaşii de la unitatea socio-medicală din Sânpetru urmează cursuri de teatru, pictură sau literatură, nu doar pentru a-şi pierde vremea, ci şi pentru a interacţiona unii cu alţii, dar şi cu universul înconjurător. Dacă este luni, este teatru! În prima săptămâna, membrii trupei de teatru  şi-au cunoscut regizorul. Apoi a urmat scrierea scenariului. Fiecare mişcare şi replică au învăţat-o împreună. „Pregătim o piesă foarte originală. Este vorba despre „Libertate”. O piesă scrisă de mine împreună cu aceşti oameni, cu această trupă de artişti în devenire”, a spus Silvian Duică, actor. „Eu sunt Veta. Veta plânge că este frig la mare, că ea e de la mare, originară. Dar, la munte este foarte plăcut”, spune unul dintre beneficiarii proiectului. „În piesă sunt invalid de război, colonel în rezervă şi fac parte din acest grup unde se întâmplă acţiunea”, ne-a spus un alt beneficiar al proiectului.
Totul se petrece datorită proiectului “Speranţa prin cultură” finanţat de administraţia fondului cultural naţional şi este un program pilot de îmbunătăţire a vieţii prin educaţie a persoanelor asistate şi a celor cu boli pneumoftiziologice.
Beneficiarii acestor cursuri sunt extrem de încântaţi şi îşi doresc extinderea programei.
„În fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri, altă activitate. Luni avem cursul de teatru, marţi este cursul de desen şi în fiecare zi beneficiarilor li se întâmplă altceva”, spune Laura Bratosin, director Unitatea socio-medicală Sânpetru.  Cursurile se vor finaliza la începutul lunii august, când ucenicii îşi vor expune lucrările sau vor evolua pe scenă cu piesa lor de teatru. Până atunci, fac repetiţii de zor.

Comentarii

Ultimă oră