Sari la conținut

Slujbele în lăcașurile de cult vor avea loc fără accesul publicului

slujbe-in-lacasurile-de-cult-vor-avea-loc-fara-accesul-publicului

Noi măsuri privind slujbele și activitățile bisericești! Patriarhia Română își îndeamnă credincioșii să „îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare”. Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult, la toate parohiile, de slujitorii bisericii respective, fără participarea publicului, iar ceremoniile vor fi transmise online şi în media locală sau naţională, a transmis Cancelaria Sfântului Sinod.

Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat duminică noi măsuri pentru desfășurarea activităților bisericești, în urma consultării din data de 22 martie 2020 cu Ministerul Afacerilor Interne.


   Anunțul vine în urma Ordonanţei militare nr. 1 din 17 martie 2020 şi a Ordonanţei militare 2 din 21 martie 2020, care au stabilit măsuri succesive privind limitarea libertăţii de mişcare şi întrunire a cetăţenilor, ceea ce afectează și viața religioasă publică a credincioşilor.

Iată LISTA măsurilor luate de BOR pentru slujbe și activități bisericești:

„1. La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paracliser), fără participarea publicului (credincioşilor mireni).

Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

2. În mănăstiri, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericeşti, în prezenţa membrilor comunităţii monahale, fără participarea publicului.

Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională.

3. Toţi credincioşii ortodocşi români din ţară şi din diaspora pot urmări Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

4. Deşi Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice sunt săvârşite în biserică, fără participarea publicului (credincioşilor mireni), bisericile vor putea fi deschise totuşi pentru situaţii speciale, precum Taina Botezului şi Taina Cununiei, care se pot oficia în lăcaşul de cult şi la care vor participa maximum opt persoane (v. punctul 8).

5. Întrucât credincioşii mireni nu pot participa fizic la slujbele din biserică, aceştia sunt îndemnaţi să îşi organizeze în propriile locuinţe un spaţiu de rugăciune cu icoane, Sfânta Scriptură (Biblia), candelă sau lumânare, cărţi de rugăciuni şi de zidire duhovnicească, urmând programul duhovnicesc stabilit împreună cu duhovnicul lor.

6. Toţi credincioşii din parohie vor fi pomeniţi la Sfintele Liturghii, îndeosebi acum când aceştia nu pot participa fizic la Sfânta Liturghie, ci doar spiritual, de la distanţă.

7. În această perioadă, credincioşii vor menţine prin telefon legătura cu preoţii de la parohie şi în special, cu duhovnicul, la solicitarea credincioşilor, preotul putându-se deplasa la domiciliul credincioşilor pentru convorbiri duhovniceşti, spovedanie şi împărtăşanie, cu respectarea normelor de protecţie, inclusiv mască şi mănuşi sanitare.

 8. Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în lăcaşul de cult şi vor participa maximum 8 persoane.

9. Slujba înmormântării poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir; la această slujbă pot participa maximum 8 persoane.

10. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi în spital se va face respectând regulile spitalului.

11. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate.

12. Săvârşirea slujbei Sfântului Maslu de obşte (comun) se suspendă, iar preoţii vor îndemna pe credincioşi să citească în schimb, miercurea şi vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica ş.a..

13. Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc şi a suprafeţelor, aerisirea frecventă a lăcaşurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toţi care vin la biserică.

14. Centrele sociale bisericeşti şi centrele medicale bisericeşti îşi vor continua activitatea conform reglementărilor în vigoare privind specificul activităţii (cămin de bătrâni, cantină socială, cabinet medical, magazine de obiecte şi cărţi bisericeşti etc.).

15. Activitatea socială a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecţie stabilite de autorităţi.

16. Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica în scris sau telefonic superiorului său ierarhic situaţia în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatul va anunţa imediat autorităţile sanitare şi va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.).

17. Autorităţile bisericeşti superioare vor emite adeverinţe preoţilor de la parohii şi funcţionarilor din administraţia bisericească, pentru deplasarea la locul de muncă, iar preoţii parohi şi stareţii de mănăstiri vor elibera adeverinţe pentru slujitorii bisericeşti din subordinea lor (preoţi coslujitori, diaconi, cântăreţi, paracliseri).

18. Îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu iasă din casă decât pentru situaţii de maximă necesitate.

19. În starea de urgenţă, atât clericii, cât şi credincioşii mireni au obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar aceştia vor suporta sancţiunile prevăzute de lege.

20. Măsurile excepţionale luate de autorităţi au ca scop să protejeze propria noastră sănătate şi sănătatea celor din jurul nostru. Viaţa şi sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra şi cultiva cu responsabilitate permanentă", se mai arată în noile măsuri privind slujbele şi activităţile sociale bisericeşti transmise de Cancelaria Sfântului Sinod.

..............................................................................................

 Apel al Mitropolitului Ardealului, Laurenţiu Streza către credincioși: „Rămâneţi acasă şi fiţi tari în credinţă”!

Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a făcut apel duminică la credincioşi să rămână acasă, de unde să se roage lui Dumnezeu, în această vreme de pandemie Covid-19.


   „Când vedem acum câtă tragedie e în întreaga lume, când vedem că nici măcar timp de înmormântare nu mai există, când vedem această încercare, singura noastră şansă este de a ne obliga libertatea noastră să respecte poruncile Mântuitorului Hristos. Aţi observat că şi în reglementările legale sunt unele sfătuiri ca, de exemplu, să nu ne mai deplasăm, să rămânem la noi, să stăm să nu provocăm transmiterea acestui virus al morţii”, a spus înaltul ierarh, în predica ţinută la Catedrala Mitropolitană după Sfânta Liturghie.

IPS Laurenţiu le-a transmis credincioşilor că a auzit că în Italia au murit preoţi după ce au interacţionat cu persoane infectate cu noul coronavirus.

„Am primit o veste atât de tragică din Italia. În anumite comunităţi catolice au murit preoţii care au slujit pe cei care erau în suferinţa aceasta. Nu suntem singuri în această încercare, suntem cu Mântuitorul Iisus Hristos. Şi, dacă vom fi conştienţi aşa cum trebuie să fim şi dacă ne vom apăra pe noi şi pe cei dragi ai noştri, apărându-i şi pe cei care nu vor să se apere şi obligându-i să înţeleagă că şi sfatul este poruncă, atunci când este spre binele nostru al tuturor, ne va ajuta bunul Dumnezeu să trecem peste toate. Rămâneţi acasă, fiţi tari în credinţă, suntem cu toţii împreună”, a subliniat mitropolitul.


   Slujba de duminică oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost transmisă online pe pagina de Facebook a Mitropoliei Ardealului.

Comentarii

Ultimă oră