Sari la conținut

Sistem informatic unic pentru administraţia fiscală

Autorităţile intenţionează să implementeze unui sistem informatic unic pentru administraţia fiscală, care să furnizeze o evidenţă clară cu privire la statutul persoanelor şi să conducă la reducerea evaziunii fiscale, a arătat, miercuri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei, la finalul conferinţei de deschidere a celei de-a II-a ediţii a IMM Forum de la Romexpo.
„Ar fi foarte bine ca datele pe care le are fiecare minister să fie cunoscute şi de alte ministere. De exemplu, datele pe care le are primăria din Craiova în legătură cu naşterea mea să fie cunoscute de toate instituţiile şi să nu trebuiască să arăt de fiecare dată certificatul de naştere. Ar fi foarte bine să nu trebuiască să afli după doi ani că nu s-a operat tranzacţia unei case şi că datorezi impozitul pentru că Ministerul Finanţelor n-a ştiut că tu ai vândut casa. Trebuie să existe un suport informatic, aşa cum este apa freatică în pământ, care să lege toate instituţiile statului între ele, astfel încât în timp real să cunoască informaţiile şi starea patrimonială a fiecărei persoane. Această filosofie a stat la baza acţiunii pe care am făcut-o împreună cu Daniel Chiţoiu în anul 2008, de creare a unui suport informatic pentru administraţia fiscală. Obiectivul ultim, nu vă ascund, al acestei interoperabilităţi este acela de a reduce evaziunea fiscală şi de avea o evidenţă clară cu privire la statutul persoanelor“, a afirmat Vosganian.
„Dacă acest lucru s-ar fi făcut, n-ar fi trebuit ca Mechel să-mi spună acum că, de doi ani de zile, se tot evaluează TVA pe care o datorează statului. Daniel Chiţoiu, de când a devenit ministrul Finanţelor, a reluat această acţiune (...) După două luni, acţiunea este într-un stadiu încurajator. E o acţiune laborioasă şi de mare dimensiune, care necesită un sistem informatic la nivelul hardwareului şi softwareului la fiecare unitate“, a subliniat Varujan Vosganian.

Comentarii

Ultimă oră