Sari la conținut

Sfatul psihologului: Sărbătorile pascale prilej de bucurie și trezire spirituală

sfatul-psihologului-sarbatorile-pascale-prilej-de-bucurie-si-trezire-spirituala

Dincolo de obiceiurile religioase, de pregătirile pe care le facem pentru ziua de Paște, ce înseamnă toată această perioadă pentru noi?

Există o nevoie a oamenilor de repere temporale pe care le marchează ca fiind speciale și care sunt încărcate de semnificații personale.

În perioada sărbătorilor pascale, oamenii par să aibă o mai mare deschidere și o mai bună comunicare cu sinele, cu semenii, cu divinitatea.

Prin curățirea simțurilor, rugăciune, post, facere de bine, gândire pozitivă, veghere, echilibrul în tot ceea ce face, omul se încarcă cu energii benefice și se creează o solidaritate cu sacrificiul Mântuitorului, contribuind astfel la propria regenerare, la retrezirea noastră sufletească.

Vă propun să ne uităm într-un alt mod la viața noastră în pragul sărbătorilor pascale apelând la forța noastră interioară, la conștiință, la capacitatea noastră de introspecție, la partea ascunsă din noi care crește nebănuit în acestă perioadă, cuprinsă între sărbătoarea Floriilor și Duminica Paștelui.

Sărbătoarea Paștelui este un bun prilej de a implica toată familia, inclusiv copiii în activitățile și pregătirile pentru sărbătoare. Fie că e vorba de curățenie, gătit sau vopsitul de ouă, toate reprezintă ocazii minunate pentru ca întreaga familie să fie implicată și conectată la semnificația și experiența ce ne-o dă această sărbătoare. Implicarea copilului în realizarea de felicitări și decorațiuni pentru casă și pentru cei dragi servesc aceluiași scop.

O altă sursă de informare și cunoaștere pentru copil este să-i explicăm acestuia de ce înroșim ouă pentru Paște.

Pe lângă faptul că este o activitate distractivă, înroșitul ouălelor de Paște are și o semnificație spirituală. Astfel, îi putem spune copilului că atunci când Iisus a fost răstignit, sângele lui a curs peste câteva ouă pe care mama sa, Sfânta Fecioară Maria, le avea într-un coș și acestea s-au înroșit.

Un alt simbol pe care micuțul tău trebuie să îl știe este legat de lumina din noaptea de Înviere și faptul că fiecare lumânare aprinsă în acea noapte de la Biserică reprezintă simbolul Învierii Domnului Iisus Hristos sau pe înțelesul lui, că reprezintă momentul în care binele învinge răul, așa cum a învățat el din povești.

La nivel psihic, în această perioadă este activată motivația, voința, implicarea, iar prin implementarea unor gânduri pozitive orientate către sine și semeni este un bun moment de introspecție, de a ne orienta către noi alegeri.

Conștientizând toate aceste aspecte influențăm lucrurile bune din viața noastră, dar și diminuăm puterea energiei mai puțin benefică care ne poate ispiti, sminti.

Acest mod de a vedea lucrurile mă face să mă întreb: Cine sunt eu? Ce simt în pragul acestei sărbători?

Vă invit și pe voi să răspundeți la aceste întrebări și să verificați care sunt emoțiile prezente care vă încearcă în acestă perioadă.

Cele mai importante valori care se amplifică în această perioadă sunt capacitatea de a iubi, de a darui, de a ierta.

La final, vă invit să descoperiți comorile din sufletele voastre și să dăruiți celor dragi din acestă bogăție!

Sărbători fericite, Paște fericit!

Camelia Bolocan, psiholog-psihoterapeut adlerian, autonom
Specialist în psihoterapie şi consiliere psihologică pentru copii, adolescenţi şi părinţi
Telefon - 0745.356.801
psihologterapeutbv@gmail.com

Comentarii

Ultimă oră