Sari la conținut

Sfatul optometristului: Fotokeratita este pentru ochi ceea ce sunt arsurile solare pentru piele!

sfatul-optometristului-fotokeratita-este-pentru-ochi-ceea-ce-sunt-arsurile-solare-pentru-piele

Majoritatea dintre noi suntem obişnuiţi să ne protejăm pielea în momentul în care ne expunem la soare, folosind loţiuni cu factor de protecţie ridicat, pentru a preveni arsurile pilelii,  însă  nu ţinem cont că şi ochii au nevoie de protecţie atunci când  ne expunem la soare. Lumina solară este un lucru esenţial pentru viaţă, însă  prin expuneri repetate poate fi foarte periculoasă pentru sănătatea umană. Expunerea excesivă la soare este asociată cu creşterea riscului de apariţie a mai multor tipuri de cancer de piele , cataracta şi alte afecţiuni oculare şi cu îmbătrânirea precoce a pielii.

Fotokeratita este pentru ochi ceea ce sunt arsurile solare pentru piele. Aceasta afecteza stratul subţire, de suprafaţă, al corneei şi al conjunctivei. Aceste reacţii inflamatorii apar, de obicei, în decurs de câteva ore de la expunerea la razele solare. Fotokeratita poate fi foarte dureroasă dar, cu toate acestea, este reversibilă şi de obicei nu conduce la daune pe termen lung ale ochilor sau ale vederii.

Fotokeratita produce  leziuni ale ochiului datorate razelor ultraviolete. Lumina soarelui este principala sursă de raze UV. Fotokeratita poate fi cauzată şi de reflexia soarelui pe nisip,pe suprafaţa  apei, pe gheată şi zăpadă şi poate apărea, de asemenea, dacă privim soarele în mod direct, cum ar fi în cazul unei eclipse solare, fără a utiliza ochelari speciali de protecţie. Orbirea temporară din cauza zăpezii este o afecţiune des întâlnită în rândul persoanelor care practica alpinism, schi sau pasionaţi de urcările pe munte. Simptomele fotokeratitei includ: durere, roşeaţă, vedere înceţoşată, lăcrimare, senzaţie de nisip în ochi, umflare a pleoapelor, sensibilitate la lumină puternică, dureri de cap, vederea de halouri, contractarea pupilelor , spasme ale pleoapelor şi, în cazuri mai rare, pierderea temporară a vederii. De asemenea, tot în cazuri rare, este posibi să apară modificări de percepţie  ale culorilor.  Cu cât expunerea la razele solare este mai mare, cu atât  simptomele vor fi mai severe.

Diagnosticul de fotokeratita se pune de către oftalmologi şi optometristi prin examinarea ochilor şi prin întrebări legate de activitatea recentă. Tot ei vor recomanda şi tratamentul necesar pentru a ameliora leziunile şi simptomele acestei afecţiuni.

Pentru a preveni Fotokeratita este necesar să ne ferim ochii de radiaţiile solare folosind ochelari de soare cu factor de protecţie 100% atunci când suntem în aer liber, indiferent de anotimp şi de temperatură de afară.

Optometrist-Orica Măgdălina – Best Optic Red – Uranus.

Best Optic RED Vlahuță

B-dul Alexandru Vlahuţă nr. 61
Telefon/Fax: +40 268 313 199
Mobil: +40 733 024 793
E-mail: office@best-optic.ro


Best Optic RED Uranus

Str. Uranus nr. 12, Parter
Telefon/Fax: +40 268 322 920
Mobil: +40 733 417 999
E-mail: uranus@best-optic.ro

Best Optic BLUE Centru Civic

Str. B-dul 15 NOIEMBRIE nr.69
Mobil:  +40 787 523 524
E-mail: blue@best-optic.ro

Comentarii

Ultimă oră