Paștele catolic este deja aici, iar cel ortodox se află la doar o lună distanță, iar sărbătorile sunt, întotdeauna, prilej de excese alimentare pentru români. Conform tradiției, o să mâncăm multe ouă, friptură de miel, cozonaci și alte alimente bogate în grăsimi sau zaharuri. Medicii cardiologi spun că obiceiurile alimentare influenţează major riscul cardiovascular: un regim alimentar variat şi echilibrat din punct de vedere caloric, dar şi un program regulat de exerciţii fizice, sunt esenţiale pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Doctorii ne sfătuiesc să avem un regim alimentar sănătos bazat pe  fructe, legume, peşte şi pâine integrală. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces prematur în Europa. 
 
          Costică Baba, medic specialist cardiolog la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov:  “Obiceiurile alimentare influenţează riscul cardiovascular fie printr-un efect al factorilor de risc, cum ar fi colesterolului seric, tensiunea arterială, greutatea corporală, și diabet, sau printr-un efect independent de aceşti factori de risc. O dietă sănătoasă asemenea, reduce riscul de alte boli cronice, cum ar fi cancerul, diabetul zaharat, afecţiuni digestive. Dieta este o parte integrantă a tratamentului bolilor cardiovasculare. Toţi pacienţii cu boală cardiovasculară (BCV) şi persoanele cu risc înalt trebuie să primească consiliere specializată asupra opţiunilor alimentare şi dietetice care reduc riscul cardiovascular. Un regim alimentar variat şi echilibrat din punct de vedere caloric, împreună cu un program regulat de exerciţii fizice, este esenţial pentru menţinerea sănătăţii cardiovasculare.”

           Așadar, dacă ţinem la sănătatea noastră trebuie să avem grijă ce  mâncăm, mai ales în perioada sărbătorilor, când mulți români ajung pe patul de spital. Costică Baba, medic specialist cardiolog la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov: “recomandările generale trebuie adaptate obiceiurilor culturale locale.Trebuie consumată o varietate largă de alimente, este necesară ajustarea aportului caloric pentru a preveni excesul ponderal, trebuie încurajat consumul de: fructe, legume, cereale şi pâine integrală, peşte (în special peşte gras), carne slabă, produse lactate degresat,  înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi mononesaturate şi polinesaturate (vegetale şi marine), reducerea aportului de sare dacă tensiunea arterială este crescută, prin evitarea adăugării de sare la mese şi la gătit şi prin alegerea unor alimente proaspete sau congelate nesărate, multe alimente procesate şi preparate, inclusiv pâinea, au un conţinut ridicat de sare, reducerea consumului de alcool, hidratare corespunzatoare, exercitii fizice regulate. “
 
Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov


        Cardiologie Intervenţională
        Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
        Chirurgie cardiovasculară
        Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
        Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
        Internări Clinicco: 0733 008 195
        E-mail: cardiologie@clinicco.ro
        http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie