Sari la conținut
sfatul-cardiologului-infarctul-miocardic-acut

Infarctul miocardic acut se menține în statistici drept principală cauză de mortalitate în rândul bolilor cardiovasculare. Infarctul miocardic acut este o urgență medicală care, în  lipsa unui tratament de specialitate aplicat cât mai rapid, poate avea consecine devastatoare asupra pacientulu în suferință. Acest tratament cuprinde un întreg set de măsuri care se aplică de către o echipă supraspecializată și perfect antrenată de cardiologie intervențională în cadrul laboratorului de cateterism cardiac. Eficiența tratamentului depinde în mare măsura de timpul scurs de la debutul simptomelor până la intervenția propriu-zisă. Rezultatele cele mai bune se obțin în primele 2-3 ore de la debut - timpul înseamnă miocard viabil. Dacă ştii să recunoşti simptomele şi ceri ajutor specializat de urgenţă șansele de supraviețuire sunt mai mari și prognosticul mai favorabil. Cu toate acestea puțini pacienți știu să recunoască semnele unui infarct miocardic acut. Există câteva simptome clare ale infarctului miocardic: asigurați-vă că le luați în seamnă.

Ce este infarctul miocardic acut? Dr. Mihai Ursu, medic primar  șef secție cardiologie intervențională la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov: “infarctul miocardic acut este o afecțiune redutabilă, care, în lipsa unor măsuri rapide în urgență, poate avea un prognostic nefast asupra pacientului. Reprezinta închiderea bruscă, printr-un cheag de sînge, a unei artere coronare principale care hrănește mușchiul inimii, respectiv miocardul, miocard care nu poate funcționa fără aport corespunzător de oxigen și substante nutritive“

Conform medicilor specialiști, cauzele principale ale infarctului miocardic acut includ o întreagă pleiadă de factori de risc: consumul de tutun, alcool, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, dislipidemiile (o creștere cu 1℅ a nivelului LDL-colesterolului plasmatic determină o creștere cu 2℅ a riscului de boli coronariene) moștenirea de familie, factori infecțioși, inflamatori tulburări de coagulare.

Dr. Mihai Ursu, medic primar șef secție cardiologie intervențională la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov: “Infarctul miocardic acut se manifestă printr-un tablou clinic complex pe care pacientul îl dezvoltă încă din primul moment al închiderii brutale a arterei coronare. Într-o ierarhie a simptomelor, pe loc fruntaș este durerea, presiunea, toracică brusc instalata care apare de multe ori în plină sănătate, o durere persistentă, însoțită de  senzația de moarte iminentă, durere ce poate iradia în brațe, în mâini, în spate între omoplati. Infarctul miocardic acut este însoțit și de o stare de neliniște profundă a pacientului, transpirații, se instalează frica de moarte - simptome care, la un moment dat, pot fi confundate cu cele ale unui atac de panică. Desigur, există și simptome atipice cum ar fi durerea în epigastru însoțită de grețuri și vărsături, durerea la nivelul mandibulei sau la bază gâtului manifestări ce pot trece neobservate. Foarte important este ca, imediat ce se instalează aceste simptome, să fie apelat foarte rapid numărul unic de urgențaă 112, pentru că, în cardiologie  se vorbește de așa numita oră de aur a infarctului miocardic acut – practic, cu cât pacientul ajunge mai repede dintr-un spital unde se poate stabili un diagnostic exact, acesta are mai multe șanse să fie salvat. Orice simptom care conduce la îngrijorarea pacientului asupra stării sale de sănătate trebuie luat în seamă. În activitatea practică constatăm o scădere dramatică a vîrstei pacienților cu infarct miocardic acut. Cauzele pot fi alimentația nesănătoasă, consumul excesiv de produse procesate și zahar, consumul de tutun , sedentarismul, stresul sau chiar abuzul de substanțe interzise. Ce trebuie să facem ca să prevenim infarctul miocardic acut? Renunțarea la fumat este o măsură importantă pe care o putem lua pentru sănătatea noastră,  adoptarea unui stil de viață cît mai sănătos, controale periodice după vîrsta de 40 de ani. Desigur că trebuie evaluata periodic starea de sănătate a persoanelor iar prezența unor boli associate, în principal diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile, hipertensiunea arterial, necesită controale medicale adecvate și măsuri corecte.”


Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră