Sari la conținut

Sfatul cardiologului: Alcoolul nociv sau benefic pentru inimă?

sfatul-cardiologului-alcoolul-nociv-sau-benefic-pentru-inima

Se apropie cu pași repezi acea perioadă din an când excesele fac parte din viața noastră cotidiană. Sărbătorile aduc cu ele și o cantitate mare de alcool și mâncare ingerate la mesele festive. Cât de nociv sau dimpotrivă, benefic, este alcoolul pentru inimă și nu numai ne spune domnul doctor Sorin Micu, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, de la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov și unul dintre cei mai buni medici din țară. În 1970, Institutul Național de Sănătate din S.U.A a elaborat “Framingham Heart Study” – o piatră de hotar în studiul afecțiunilor cardiovasculare – în care se demonstra că vinul consumat în cantități moderate scade cu 50% riscul decesului de boli de inimă. “Ce înseamnă însă un consum moderat? 3-4 unități de alcool  pe zi pentru bărbați și 1-2 unități de alcool  pe zi pentru femei. Altfel spus, aproximativ tot atâtea pahare de vin pe zi. Circa 5-6 zile pe săptămână pentru bărbații-norocoși! – în timp ce pentru femei situația este un pic mai delicată, prin prisma metabolizării mai particulare a  alcoolului. De observat însă că este destul de dificil să apreciezi doar efectul vinului: în principiu  majoritatea persoanelor nu consumă exclusiv vin”, este de părere domnul doctor Sorin Micu.

Așadar, cei care  consumă vin au mai puține șanse de a se îmbolnăvi de inimă. În cantități moderate, vinul alb poate fi consumat și în regimul de slăbire pentru că nu conține grăsimi, colesterol sau fibre, fiind în același timp furnizor de energie și un bun digestiv; vinul roșu, sec grație flavonoidelor este un excelent antioxidant.

 Atenție, însă, cheia este moderația.

“Consecințele nefaste nu se datorează vinului în sine cât alcoolului și mai ales, exceselor. Din punct de vedere al consumului excesiv de alcool în domeniul cardiovascular putem vorbi despre efecte nedorite la hipertensivi, despre tulburări de ritm cardiac, despre dezvoltarea insuficienței cardiace într-o formă particulară de cardiomiopatie, despre agravarea insuficienței cardiace preexistente, despre favorizarea accidentelor cerebrale hemoragice. Consumat echilibrat, rațional și constant, vinul are efecte benefice în bolile coronariene (studii foarte interesante arată că întreruperea consumului moderat și echilibrat de alcool după infarctul miocardic acut poate duce la agravarea evoluției acestor pacienți și la creșterea mortalității de peste 4 ori dacă pacientul renunță ulterior la consumul echilibrat preexistent!) în bolile cerebrovasculare (reducerea incidenței accidentelor cerebrale ischemice dar favorizarea celor hemoragice), ameliorarea evoluției arteriopatiilor periferice. Nu în ultimul rând boli metabolice serioase, ca diabetul zaharat, pot beneficia de consumul echilibrat de vin”, spune medicul cardiolog Sorin Micu.

Spitalul de cardiologie Clinicco Braşov

Cardiologie Intervenţională
       Electrofiziologie şi dispozitive implantabile
       Chirurgie cardiovasculară
       Str. Şcolii nr. 8 Braşov,
       Recepţia Clinicco: 0268 44 55 44
       Internări Clinicco: 0733 008 195
       E-mail: cardiologie@clinicco.ro
       http://www.clinicco.ro/servicii-medicale/cardiologie

Comentarii

Ultimă oră