Sari la conținut
sezatoare-la-casa-junilor-din-schei

Joia aceasta (7 februarie 2019), de la ora 17.00, brașovenii îndemânatici și iubitori de tradiție sunt așteptați la o nouă șezătoare, la Casa Junilor.

Șezătorile organizate la Casa Junilor (strada Prundului, nr 1, la parter) sunt prilej de cusut sau de croșetat, dar și de a face cunoștință cu personalități, cu juni sau cu alți membri ai comunității scheiene de la care cei prezenți vor afla povești despre viata cotidiana din trecutul Scheiului, cel mai vechi cartier al Brașovului.

Toți cei interesați au oportunitatea de a se alătura șezătorii, participarea fiind gratuită.

Organizatorii ne amintesc câteva dintre beneficiile lucrului de mână: ne relaxează, ne ajută să cunoaştem persoane cu aceleaşi pasiuni, reduce stresul şi deprimarea, contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor motorii fine, încetineşte regresul cognitiv, previne artrita şi tendonita. În plus, poveştiile şi experienţele împărtăşite de participantele la şezătoare, creează o stare generală de bună dispoziţie şi plăcerea de a revedea persoane de calitate şi a petrece timp împreună.

Despre șezătorile de odinioară din Șchei povestește (cu farmecul vorbelor de altă-dată) mama etnologului George Pitiș: „Pe Tocile, la Mitărcoiaiele era șezătoare mare, pe Cacova, la Frunzoaie. Se strângeau unde era șezătoare feciorii. Fierbea păsat, luau rachiu, beau, mâncau, râdeau, spuneau, își făcea sorocu fieștecare, agățau trocile-n locul chetrilor, de făceau râs, aducea brad cu ciucuri, întâiași dată sunt ca degetul și apoi le zicea brebenei, aducea brad cum se pune la cruci, numai-l căuta să fie împodobit și cu brenenei din aceia mulți, la care fată era vestită, de se duceau anume feciori. În brad mai puneau ce aduceau feciorii care aveau drăguțe: covrigi, colăcei, licofele și lumânări punea mai multe, lumânarea pe care o băgau în el, în brad, aia o stingea cu brebenei. Ei, feciorii, duceau alea și fetele găteau bradul. Mamele – că erau și câte o mamă, două, le fierbea oala cu păsat cu apă: mâncați fetelor păsate furate, fete măritate!


    Se făceau șezători de se strângeau și câte 20 de fete la un loc în șezătoare, numai fete și neveste mai tinere și feciori.”

Evenimentul este organizat de „Șezătoare în Șcheii Brașovului” și Asociația „Mă Implic!”

Comentarii

Ultimă oră