Sari la conținut

Șezătoare în Postul Mare. Tradiție reînviată în Văleni

sezatoare-in-postul-mare-traditie-reinviata-in-valeni

Localnicii din Văleni și-au amintit de un vechi și plăcut obicei de pe vremea bunicilor. Sâmbătă seara (3 martie 2018), la Căminul Cultural din localitate a avut loc o șezătoare tradițională.

La întâlnirea sătenilor nu au lipsit cântecele de pe vremea bunicilor. Cele mai în vârstă localnice le-au arătat tinerelor din sat cum se toarce fusul, cum se coase sau se țese.

„Sâmbătă seara, într-un cadru colorat și liniștit, la Căminul Cultural din Văleni, a avut loc o șezătoare. Sub mireasma câtorva crâmpeie din trecut, au fost invitate doamnele comunității pentru a depăna amintiri și a toarce povețe pe firnamentul strălucitor al trecutului satului «din vale. Alături de ele au participat tineri și copii, care au fost fascinați de uneltele de lucru, dar și de povestirile pline de haz și nostalgii.

Participantii au țesut brâu, au cusut pe etamină, au folosit obiecte de tors și țesut, bucurându-se de această întâlnire.


   Au fost amintite și fețele luminoase care au făcut cinste «satului învățătorilor», dintre ei remarcându-se Părintele Ioan Drăghiciu, participant la Marea Unire din 1918”, a explicat preotul Claudiu Popa, de la Parohia Văleni.


   Doamnele și domnișoarele au primit mărțișoare, iar toți cei prezenți au fost serviți cu fructe, sucuri naturale, prăjituri de post și gogoși.

Sursa: SalutFagaras.ro

Comentarii

Ultimă oră