Sari la conținut

Sexsomnia, tulburarea care te transformă într-un animal sexual fără să ai habar

sexsomnia-tulburarea-care-te-transforma-intrun-animal-sexual-fara-sa-ai-habar-

Sexsomnia este un tip de tulburare a somnului, asemănătoare somnambulismului, care afectează mult mai des bărbaţii decât femeile. În ciuda faptului că afecţiunea este încă studiată de psihologi şi neurologi, există cazuri în care bărbaţi acuzaţi de viol au fost achitaţi pe motiv de sexsomnie. Cel mai recent exemplu s-a petrecut zilele trecute în Suedia.

Sexsomnia este din ce în ce mai des privită ca o afecţiune a somnului extrem de serioasă, deşi manifestările tulburării aduc încă zâmbetul pe buze celor care privesc această problemă cu neîncredere. Zilele trecute, în Suedia, un tânăr de 26 de ani a fost achitat de acuzaţia de viol şi a scăpat de doi ani de închisoare după ce judecătorul a decis, pe baza mărturiei depuse de un specialist în tulburări ale somnului, că „bărbatul dormea, deci nu era conştient de ceea ce s-a întâmplat“. Conform unor studii realizate pe 800 de pacienţi (bărbaţi şi femei) dintr-o clinică din Toronto, Canada, unde se investighează afecţiuni legate de somn, 7,6% sufereau de sexsomnie. Cercetarea a arătat că de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei erau predispuşi la astfel de tulburări. În cazurile de sexsomnie, bărbaţii au tendinţa de a iniţia partide de sex, iar femeile obişnuiesc să se masturbeze în somn. În mod normal, episoadele de sexsomnie au loc atunci când în pat se mai află încă o persoană, dar pot să apară şi când cel afectat doarme singur. Stephen Klinick este un exemplu de sexsomniac şi a descris problemele cu care se confruntă pe site-ul motherboard.vice.com. În urmă cu trei ani, bărbatul a început să aibă vise erotice în care apărea o femeie misterioasă: „De câte ori mă aflam în prezenţa acestei femei mă excitam instantaneu, totul se întâmpla rapid, fără să schimbăm o vorbă sau să ne privim prea mult. Aşa cum aveam să aflu curând, acestea nu erau vise tocmai obişnuite, ci aveau urmări în realitate. Mi-am dar seama că femeia din vis era, de fapt, iubita mea, care dormea alături de mine.“ Iubita, devenită între timp soţie, i-a povestit lui Klinick că începea să-i facă avansuri sexuale în somn, în jurul orei 1 dimineaţa, motiv pentru care l-a şi poreclit „pacostea de la miezul nopţii“.

Stephen Klinick a făcut mai multe teste în cadrul unui institut de cercertare a somnului pentru a înţelege mai bine ce i se întâmplă în timpul episoadelor de sexsomnie. FOTO motherboard.vice.com Klinick a încercat să afle mai multe despre apucăturile pe care nu le putea controla, aşa că a apelat la psihologul Colin Shapiro, care a descoperit primul caz de sexsomnie întâmplător, în 1984, pe când muncea într-un institut specializat în analizarea şi tratarea tulburărilor de somn din Africa de Sud. O jurnalistă i-a povestit lui Saphiro că are probleme în căsnicie din cauza unor incidente care au loc noaptea. Soţul ei se trezea şi o vedea că se masturbează în timp ce dormea. Cuplul se căsătorise recent, iar la acel moment nu se ştia absolut nimic despre simptomele sexsomniei, motiv pentru care mariajul lor a avut de suferit. „Soţul nu înţelegea motivul pentru care se poartă aşa, iar soţia era confuză la rândul ei. Mărturiesc, nici măcar eu nu am înţeles ceva când am auzit prima dată de aşa ceva. Am avut nevoie să analizez şi alte cazuri asemănătoare ca să-mi dau seama că există un tipar care se repetă şi că se poate vorbi despre un tip de tulburare a somnului”, a explicat Colin Shapiro.

Timp de 12 ani de la primul caz întâlnit, Shapiro a descoperit şi alte cazuri de sexsomnie, iar în 1996 a publciat un articol despre această afecţiune, pe care a încadrat-o la parasomnii, categorie de tulburări ale somnului care implică mişcări anormale sau nenaturale, comportamente, emoţii, percepţii şi vise care se petrec atunci când dormim, în diverse faze ale somnului. În timpul sexsomniei, indivizii pot avea manifestări sexuale mai agresive, diferite de modul în care se manifestă sexual atunci când sunt conştienti. Cele mai multe persoane care manifestă o astfel de tulburare au avut, de regulă, şi episoade de somnambulism, fie în copilărie sau ca adult. Sexsomnia este favorizată de mai mulţi factori, printre care consumul de alcool, oboseală acumulată sau de sindromul de apnee în somn, iar un astfel de episod poate să dureze şi 30 de minute. Conform celor mai recente descoperii, sexsomnia apare, de regulă, în timpul somnului non-REM (sau fără mişcări oculare rapide), stadiu în care se încadrează cea mai mare parte a somnului, când activitatea creierului este redusă, în contrast cu cea din restul corpului. De regulă, manifestările tipice sexsomniei apar în etapa a treia a somnului non-REM, specific somnului cu unde lente sau adânc, în care suntem greu de trezit şi muşchii sunt relaxaţi.

Comentarii

Ultimă oră