În cadrul ediţiei de anul acesta al „Oraşului Memorabil” vineri,  25 iulie, de la ora 17, în mansarda Casei Baiulescu, vor avea loc două conferinte publice.
Arhitectul Ilinca Paun Cons­taninescu, arhitect va susţine o prezentare cu tema „Dinamica oraşului Braşov”
Fapt poate mai puţin conş­tientizat sau dezbătut, oraşul Braşov a pierdut din 1989 până astăzi un procent important al populaţiei sale. Pre­zentarea aduce în discuţie momentele esenţiale de creştere a oraşului după perioada interbelică (legate în cea mai mare parte de dezvoltarea industrială), precum şi valurile de descreştere post-comuniste. Faţă de celelalte oraşe mari ale ţării, Braşov este, procentual, din punct de vedere al populaţiei, cel care s-a extins şi apoi restrâns cel mai mult. Cum se manifestă aceste schimbări la nivelul oraşului? Este oare Braşov astăzi un shrinking city?
De asemenea, istoricul Corneliu Pintilescu va vorbi despre perioada când Braşov s-a numit Oraşul Stalin, între anii (1950-1960). Prezentarea vă propune o incursiune în Braşovul anilor ’50, perioadă în care oraşul a purtat numele lui Stalin, iar muntele Tâmpa a fost locul unui experiment original privind tehnicile de propagandă comunistă: marcarea sa folosind specii diferite de arbori pentru a promova numele celui supranumit „tătucul popoarelor”.
Intrarea este liberă.
Organizator este Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bv-Cv-Hr.