Sari la conținut
senat-concediul-paternal-se-dubleaza

Taţii au dreptul la concediul paternal plătit de 10 zile lucrătoare, în primele două luni de la naşterea copilului, potrivit unui proiect de lege iniţiat de 12 senatori PNL, adoptat luni de Senat. Senatorii au adoptat, cu 94 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 4 abţineri, un proiect de lege prin care se extinde perioada în care taţii beneficiază de concediu paternal, de la 5 la 10 zile. De asemenea, perioada în care se poate solicita concediu creşte de la opt săptămâni la două luni.


„În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare. Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului. Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective", potrivit proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă mai prevede că taţii pot beneficia de concediu paternal de mai multe ori, potrivit unui amendament al Comisiei de muncă, eliminându-se astfel discriminarea între copiii aceleiaşi familii. Senatul a fost prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa: Mediafax.

Comentarii

Ultimă oră