Sari la conținut
sedinta-extraordinara-a-atop-la-apata

Reprezentanţii Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) au vrut să discute la faţa locului cu autorităţile locale dar şi cetăţeni ai comunităţii rrome cu privire la emigrare. Acţiunea vine după ce în urmă cu 4 săptămâni 8 cetăţeni din Apaţa au solicitat ajutorul Ambasadei României din Londra pentru a se întoarce acasă, pentru că nu îşi găsise de muncă. Din aceştia doar unul a reuşit să ajungă înapoi, cu bani luaţi împrumut.
Apaţa are aproximativ 3.100 de locuitori. 65% dintre aceştia sunt cetăţeni de etnie rromă, dintre care aproape un sfert au luat calea străinătăţii, mai ales din cauza sărăciei şi a lipsei locurilor de muncă. 145 de persoane iau momentan ajutorul minim garantat dar înainte numărul acestora trecea şi de 400.
„Estimativ peste 100 de oameni, în jur de 150 sunt plecați în toată Uniunea sau şi în afara Uniunii” a declarat Tana Gyula, primar interimar la Apaţa.
„Cetăţenii care pleacă la muncă dincolo pleacă pe reţele sociale şi este o chestiune uzuală ca cei care reuşesc să-şi găsească ceva de lucru să-i cheme şi pe ceilalţi. Atâta vreme cât ei muncesc cinstit din punctul meu de vedere nu este nicio problemă, problemă ar fi dacă s-ar duce cu alte scopuri” a precizat Claudiu Coman preşedintele ATOP.
Cei din Apaţa spun că cea mai bună soluţie de a ieşi din sărăcie este aceea de a pleca în străinătate unde cu puţin noroc îşi pot găsi şi câte un loc de muncă.
Reprezentanţii autorităţilor din Apaţa spun că mulţi dintre cei care au plecat peste hotare revin perioadic acasă unde investesc banii câştigaţi, în locuinţele sărăcăcioase pe care le modernizează.

Comentarii

Ultimă oră