Sari la conținut

Se lansează proiectul BUM - Brașov Underground Museum

se-lanseaza-proiectul-bum-brasov-underground-museum

Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viața orașului, desfășurat de Asociația Amural în parteneriat cu Primăria Brașov intră într-o nouă etapă. Prin acest proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină primul muzeu de arte new media din țară.

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural. [BUM] Brașov Underground Museum este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

Proiectul cultural va debuta în luna aprilie 2021 cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie. Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie 2021. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public - consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog.

NOU MODEL DE PARTENERIAT


Mai mult de atât, prin proiectul [BUM], Asociația Amural pilotează un parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov pentru a crea condiții de colaborare în viitor între administrație și societatea civilă atât în mediul cultural cât și în alte aspecte ale vieții orașului.


Asociația anunță și primul său partener privat – George, partenerul de internet banking de la BCR. Deschiderea echipei BCR pentru proiectele de artă și tehnologie va duce proiectul mai aproape de scopul său final de a deveni un muzeu permanent de artă new media.

BUM - Brașov Underground Museum este un proiect de intervenție culturală coordonat de Asociația Amural și co-finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comentarii

Ultimă oră