Sari la conținut

Se fac demersuri ca fostul sediu al Bancorex de pe Republicii să fie reabilitat

se-fac-demersuri-ca-fostul-sediu-al-bancorex-sa-fie-reabilitat

Lăsat în paragină de mulţi ani şi învelit cu o husă, pentru ca trecătorii să fie protejaţi, dar şi pentru „salva” aspectul străzii Republicii, fostul sediul al Bancorex (imobil aflat pe lista monumentelor istorice) va intra, în sfârşit, anul viitor în reabilitare.

În acest sens, Primăria Braşov a postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul licitaţiei privind proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Având în vedere că termenul de depunere a ofertelor este 6 decembrie 2017, iar data limită de evaluare a dosarelor 3 ianuarie 2018, şantierul va fi deschis abia anul viitor. Potrivit enunțului, lucrările vor dura 27 de luni de la emiterea ordinului de începere a construcției.

Conform caietului de sarcini, la acest imobil sunt necesare lucrări de intervenţie pentru reabilitare, respectiv refacerea decoraţiunilor exterioare, a tâmplăriei exterioare, lucrări de intervenţie pentru reparaţii şi finisaje interioare şi exterioare. Se vor realiza, de asemenea, consolidări ale fundaţiilor şi structurii de rezistenţă, iar instalaţiile de încălzire, electrice, sanitare, cele de comunicaţii şi cele de ventilaţie vor fi refăcute.

După cum au anunţat reprezentanţii Primăriei Braşov, pentru efectuarea lucrărilor se vor lua în considerare proiectele originale, în baza căreia a fost construită clădirea, astfel că pereţii interiori construiţi de-a lungul timpului vor fi demolaţi. De asemenea, se va reface pictura lui Apollonia Hirscher de pe faţadă.

.........................................................................................................................................


     Imobilul localizat la intersecţia cu strada Michael Weiss cu Republicii a intrat în proprietatea Primăriei Braşov încă din anul 2011, printr-o hotărâre de Guvern, iar de atunci s-au căutat mai multe soluţii pentru finanţarea lucrărilor, fie prin implicarea unei firme private, fie prin atragerea de fonduri europene, dar demersurile nu au fost duse la bun sfârşit. Până acum, din păcate, municipalitatea nu a găsit fondurile necesare efectuării reabilitării acestei clădiri cu însemnătate istorică.

Clădirea, care are subsol, două etaje şi mansardă, este situată în zona de rezervaţie de arhitectură şi este inclus pe lista monumentelor istorice LMI – 2004 – Ansamblul Urban Cetatea Braşovului, la ind. Bv-II-m-A-11595, fiind iniţial sediul Băncii Naţionale Săseşti.

Fostul sediu al Bancorex a fost lăsat în paragină în anii ’90, când instituţia financiară a intrat în faliment.

În anul 2012, a învelit cu o plasă pe care este desenată faţada clădirii, aşa cum va arăta ea după renovare.

Clădirea a fost construită în anul în 1906 după desenele arhitectului Albert Scheller, care a proiectat şi imobilul în care funcţionează hotelurile Coroana şi Postăvarul. De altfel, ambele clădiri sunt printre puţinele din oraş construite în stilul Art Nouveau din Braşov.

Imediat după darea în folosinţă, imobilul a adăpostit sediul Băncii Naţionale Săseşti, iar din 1929, până la naţionalizarea din 1948, acolo a funcţionat sediul Casei Generale de Economii.

După Al Doilea Război Mondial, clădirea a trecut în patrimoniul statului şi a fost utilizată mai întâi drept sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanţelor. După Revoluţia din 1989, imobilul a fost sediu al Bancorex până acum câţiva ani, când banca a dispărut.

Comentarii

Ultimă oră