Sari la conținut
se-cauta-primar

Peste mai puțin de patru luni vom fi chemați să ne alegem un nou primar. Asaltul DNA   în primăriile ţării şi-a făcut efectul şi în oraşul nostru iar actualul/fost primar al Braşovului nu mai este pe lista candidaţilor din iunie. Propriul său partid a propus deja pe altcineva.

Pentru că ne interesează pe toţi soarta oraşului în care trăim, am pus cap la cap ultimele sondaje de opinie, rezultatele cele mai recente din focus-grupuri, am consultat braşoveni de toate vârstele pe această temă şi am ajuns să conturăm un "portret-robot" al viitorului primar al Braşovului. Iată principalele lui trăsături:

1)      Independent

Majoritatea braşovenilor îşi doresc un primar care să nu fie membru de partid sau să facă parte din grupurile de interese transpartinice care controlează afacerile publice de ani buni de zile. Cota de încredere în partidele politice a scăzut la 4%, mai jos decât oricând în ultimii ani, scădere stimulată de scandalurile de corupţie din partidele mari care au condus Braşovul din 1990 încoace. Această situaţie ne conduce către următoarea trăsătură esenţială:

2)      Să nu fie corupt

Viitorul primar ar trebui să fie înstărit, să nu fie tentat să bage mâna în buzunarul nostru, să nu fi avut afaceri cu statul, să nu se fi înavuţit din politică, să aibă libertatea să muncească pentru noi, nu doar pentru îmbogăţirea lui. În consecinţă, acesta ar trebui să fie :

3)      Alături de oameni, la dispoziţia lor

Până acum, în mai toate oraşele ţării, indiferent din ce partid au fost, primarii au considerat că instituţia le aparţine şi le poate servi pentru orice. În mod normal, primarii servesc instituţia şi pe cetăţeni, sunt la dispoziţia noastră şi îşi dedică întreg efortul bunului mers al oraşului. Abia când aleşii noştri vor înţelege acest lucru, avem o şansă la eradicarea corupţiei.

4)      Să nu fie amestecat în disputele locale, să nu îşi caute adversari, ci parteneri

În ultimii ani toate partidele mari au luptat unele împotrivă celorlalte, în toate alianţele posibile. La ultimele alegeri am avut USL (PNL+PSD) împotriva PDL. În 2008 am avut PDL contra PSD contra PNL. În 2004 a fost Alianţa DA (PDL+PNL) contra PSD. Dacă gândim cu capul nostru, ne dăm seama că este vorba de aceleaşi interese, mascate în diverse denumiri, care s-au bătut pentru putere şi banii noştri. Nici unul dintre candidaţii acestor alianţe şi combinaţii nu mai este dorit de braşoveni (chiar şi sub o mască "independentă" de această dată). Ne dorim "altceva", un nume nou, un independent adevărat, dispus la dialog, nu la conflict.

5)      Să aducă investiţii pentru revitalizarea oraşului

Braşovul pierde an de an mii de oameni, tineri şi de vârstă medie, care nu îşi mai găsesc de muncă sau nu îşi mai găsesc locul aici. Lipsa locurilor de muncă, a investiţiilor şi a perspectivelor, ne îngrijorează tot mai mult. Viitorul primar nu trebuie doar să promită, ci şi să aducă realmente investitori şi bani în oraş, pentru a opri exodul.

6)      Să fie tânăr, familist, dedicat oraşului

Ne dorim un om care să se dedice oraşului aşa cum se dedică familiei sale, să fie tânăr şi dispus să îşi consolideze cariera în slujba Braşovului. Se fie serios, să aibă un trecut cu care şi el şi noi ca braşoveni să ne putem mândri.

7)      Să fie bine conectat

În secolul 21 nici o comunitate nu poate trăi şi evolua în izolare. Lipsa de conectare a Braşovului cu Europa şi chiar cu restul ţării noastre, dublată de disputele dintre partide, ne-au lăsat fără aeroport, fără autostrăzi, fără infrastructură şi fără relaţii trainice de afaceri din care să putem cu toţii să profităm. Viitorul primar trebuie să fie bine conectat în Europa și în lume, să poată deschida oricând orice ușă pentru folosul nostru, al brașovenilor.

Cu toții ne dorim mai bine pentru noi și copiii noștri, haideți să participăm împreună la desenarea portretului ideal, poate până în iunie ne putem clarifica opțiunile de vot. Puterea de a schimba în bine orașul ne aparține!

Comentarii

Ultimă oră