Sari la conținut
scumpiri-de-la-1-iulie-

Prețul gazelor pentru populație va crește cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%. De asemenea se va scumpi și energia electrică.
Populația şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru că au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat ieri președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Nicule Havrileț.
El a arătat că importul mai mare pentru luna iulie creşte ponderea gazelor aduse din Rusia în coșul de consum, astfel că prețul final va fi majorat cu 1,5% la firme și cu 2,5% la populație.
Creşterea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a menţionat şeful ANRE.
Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internațional să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.
Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.
În opinia ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, exprimată în luna mai, pentru companii creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune.
Se scumpește și curentul. Luna iulie va aduce și scumpirea energiei electrice, întrucât ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu impozitul pe construcţiile speciale. Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici. „Vom recunoaște în tarife jumătate din taxa pe construcțiile speciale pe care o vor plăti în acest an cei doi producători de energie care livrează electricitate populației, respectiv Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat încă calculele privind prețul final de la 1 iulie”, a spus Marian Cernat, director în cadrul ANRE. Potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stâlp care urmează să fie recunoscută în preț ar avea o influență în tariful final între 1,4% și 2,4%. Hidroelectrica are de plătit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei în acest an în contul taxei pe construcțiile speciale.
De la 1 iulie vor crește și amenzile rutiere. Creşterea salariului minim are ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi. De la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 900 de lei, cea mai mică amendă va fi de 180 de lei. Cele mai mari amenzi prevăzute de Codul rutier se vor de la 1 iulie între 1890 de lei şi 9000 de lei.
Valoarea punctului de amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut, ceea ce înseamnă că, de la 1 iulie un punct de amendă va valora 90 de lei.

Comentarii

Ultimă oră