Sari la conținut

Schema de vaccinuri obligatorii şi vaccinuri opţionale

schema-de-vaccinuri-obligatorii-si-vaccinuri-optionale

În fiecare ţară există o grilă recomandată de vaccinuri pentru nou-născuţi şi pentru copiii de până la 14 ani, cunoscută sub numele de Schemă Naţională de Imunizare. În România, aceasta cuprinde şase vaccinuri importante, care se efectuează gratuit. Care este schema de vaccinuri obligatorii şi vaccinuri opţionale, scrie adevarul.ro.
      Pentru că vaccinarea înseamnă protecţie faţă de boli serioase sau care pot fi urmate de complicaţii severe, fiecare ţară elaborează o Schemă Naţională de Imunizare. În România, aceasta include şase vaccinuri importante, recomandate, care se fac gratuit de la naştere şi până la 14 ani, conform unui program. Schema de vaccinare nu este obligatorie din punct de vedere legal, părinţii având mai degrabă o datorie morală de a-şi proteja copiii de bolile infecţioase, dar şi de a contribui la binele comun al societăţii. Cei care nu o respectă nu pot fi sancţionaţi sau constrânşi să o facă, astfel că termenul „obligatoriu“ este folosit oarecum forţat. Vaccinurile recomandate şi gratuite

• Vaccinul antihepatită B se administrează chiar din prima zi de viaţă. Protejează împotriva infecţiei cu virusul hepatitic de tip B şi indirect împotriva infecţiei cu virusul hepatitic D, care necesită prezenţa obligatorie a virusului hepatitic B. Pentru a fi eficient este nevoie de înca 2 doze: la vârsta de 2 luni şi 6 luni.

• Vaccinul BCG sau vaccinul antituberculos se administrează în maternitate la toţi nou-născuţii cu greutatea la naştere mai mare de 2500g. În cazul în care la naştere bebeluşul are o greutate mai mică, se amâna vaccinarea. Vaccinarea lasă o cicatrice violacee, care se măsoară de către medicul pediatru sau medicul de familie. Pentru a fi protejat, cicatricea trebuie să aibă un diametru mai mare de 3 mm. În cazul în care cicatricea este mai mică sau nu se observă, cere sfatul medicului pediatru.

• Vaccinul DTP (diftero-tetano-pertussis) protejează împotriva difteriei (o afecţiune a tractului respirator urmată de complicaţii grave), a tetanusului (boală care apare prin contaminarea plăgilor, cu afectarea sistemului nervos) şi a tusei convulsive (se manifestă prin dificultăţi în respiraţie şi accese de tuse sufocantă. În această formulă, vaccinul se administrează la vârsta de 2, 4, 6, 12 luni, iar apoi la 4 ani şi la 14 ani.

• Vaccinul VPI (poliomielitic inactivat) asigură protecţie împotriva poliomielitei, boală care debutează sub forma unei infecţii digestive şi care este urmata de paralizii. Se administrează la vârsta de 2, 4, 6, 12 luni şi în clasa a III-a.

• Vaccinul Hib este cel mai nou vaccin introdus în Schema Naţională de Vaccinare. Protejează împotriva infecţiilor cu bacteria Hemophillus influenzae de tip B care provoacă otită, epiglotită, pneumonie şi meningită. Vaccinarea se face la 2, 4, 6 şi 12 luni.

• Vaccinul antirujeolic-antirubeolic-antioreion (ROR) protejează împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului, trei boli virale ce pot fi urmate de complicaţii de temut. Vaccinrea se face la 12 luni, iar rapelul - la 7 ani, în calsa I. Mai multă precauţie Pe lângă vaccinurile obligatorii, mai sunt câteva vaccinuri suplimentare recomandate, care se fac contra cost, numai la cererea părinţilor. Este ideal ca părinţii să fie corect informaţi despre toate aceste vaccinuri înainte de vârsta de 2 luni a copilului. Informaţiile necesare pot fi aflate odată cu primele consulturi la medicul pediatru, stabilindu-se şi schema şi calendarul personalizat al vaccinărilor.

CONTINUAREA PE adevarul.ro

Comentarii

Ultimă oră