Sari la conținut

SCANDAL! Eliminarea plăcuţelor bilingve încinge spiritele în Braşov

scandal-eliminarea-placutelor-bilingve-incinge-spiritele-in-brasov

Panourile cu inscripţii bilingve din Braşov, Săcele şi alte multe localităţi din judeţul nostru sunt la un pas de a deveni istorie! Deputaţii au aprobat, ieri, proiectul de lege privind folosirea exclusivă a limbii române în instituţiile statului şi pe indicatoare. Proiectul prevede folosirea exclusivă a limbii române în administraţie. Iniţiativa prevede ca orice întrunire oficială a funcţionarilor sau demnitarilor români să se desfăşoare numai în limba română. Pentru invitaţii străini sau participanţii care nu au cetăţenia română se poate asigura, însă, traducere oficială. Mai mult, proiectul interzice afişarea denumirilor de instituţii sau străzi în altă limbă decât cea oficială.

Chestionat asupra oportunităţii aplicării unei astfel de legi, preşedintele UDMR Braşov, Attila Kovacs, ne-a declarat: Vorbim despre o iniţiativă care a fost adoptată tacit, fără dezbatere în Camera Deputaţilor. Este o lege aflată la limita democraţiei. Sunt convins că statele membre ale Uniunii Europene nu sunt de acord cu acest act normativ şi cred că ţara noastră nu va fi privită bine dacă această lege va fi adoptată. Însă, sper ca legea să nu treacă şi de Senat. Ar fi o mare greşeală”.De asemenea, consilierul local al FDGR, Christian Macedonschi, consideră că această lege atentează la ideea unei Europe unite. „Folosirea plăcuţelor bilingve reprezintă o formă de respect faţă de minorităţile care locuiesc în ţara noastră. Nu cred că trebuie să interzicem plăcuţele bilingve. Dar dacă legea va fi adoptată, până la urmă trebuie să respectăm acest lucru”, a spus acesta.

Chiar şi deputatul PNL, Gheorghe Ialomiţianu, nu vede cu ochi buni interzicerea plăcuţelor bilingve. „Până acum s-a trăit în consens. Aceste plăcuţe nu au deranjat pe nimeni. Aşa că nu văd niciun motiv plauzibil pentru interzicerea acestora. Nu sunt de acord cu această lege, dar mai mult ca sigur nu va trece şi de Senat”, a precizat Ialomiţianu. Conform expunerii de motive, cei care încalcă statutul de limbă oficială a limbii române îşi vor pierde mandatul sau locul de muncă şi nu vor mai putea activa în instituţiile statului. Forul decizional în acest caz este Senatul României.

Comentarii

Ultimă oră