Sari la conținut
sau-impartit-banii-pe-localitati

Consilierii județeni au aprobat în ședința de plen de astăzi repartizarea pe localități a cotei de 20% din impozitul pe venit și a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2014. În total, au fost împărțite 33.075.000 lei din impozitul pe venit și 8.806.000 lei din TVA, fonduri alocate județului Brașov prin bugetul de stat pe anul 2014. „Am găsit o soluție de compromis în ceea ce privește împărțirea bugetului. Nu pot să spun că sunt mulțumit de buget, deoarece este unul extrem de mic, care nu acoperă necesitățile localităților”, a spus președintele Consiliului Județean, Aristotel Căncescu, la debutul discuțiilor. La rândul său, vicepreședintele Mihai Pascu (PC) a menționat că solicitările transmise de unele primării au fost de 15 sau chiar de 20 de ori mai mari decât sumele care au putut fi alocate, motiv pentru care defalcarea sumelor pe categorii de cheltuieli precum achitarea arieratelor, susținerea programelor de dezvoltare locală și proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală urmează să fie stabilită de primari și să fie comunicată în cursul acestei săptămâni Consiliului Județean. Vicepreședintele Mihai Popa (PSD) a ținut să precizeze că „avem într-adevăr un buget de criză, dar este unul extrem de echilibrat și realizat în mod corect. În plus, situația nu este chiar atât de neagră, deoarece avem promisiuni că începând cu luna februarie unitățile administrativ-teritoriale vor primi de la Ministerul Dezvoltării până la 30 de milioane de lei pentru proiecte de investiții noi sau demarate deja. Apoi vor urma rectificările de buget, când cu siguranță, dacă parlamentarii noștri vor face un lobby puternic, vom putea primi bani în plus”.

Proiectul de hotărâre supus aprobării plenului a rezultat în urma negocierilor purtate între toate grupurile politice reprezentate în forul deliberativ, care au ținut cont pe de o parte de apartenența politică a primarilor, iar pe de altă parte de nevoile investiționale ale fiecărei localități. Proiectul a fost aprobat în mare parte în forma propusă de executiv, cu câteva mici modificări. Astfel, la inițiativa grupului de consilieri PDL s-a decis diminuarea sumelor alocate localităților Poiana Mărului și Rupea cu 140.000 lei, respectiv 50.000 lei, astfel încât suma rezultată să fie repartizată comunei Prejmer, având în vedere că aici se derulează investiții importante care necesită cofinanțare locală. De asemenea, la propunerea consilierului UDMR Kovacs Attila s-a decis diminuarea bugetului municipiului Săcele cu 100.000 lei și transferul banilor către comuna Apața. Finalmente, repartizarea banilor pe localități a fost aprobată cu 32 de voturi.

De asemenea, plenul și-a dat acordul pentru accesarea unui credit de 5 milioane de euro, bani pe care Consiliul Județean să-i utilizeze pentru continuarea lucrărilor la aeroport și pentru cofinanțarea unor proiecte de investiții.

Comentarii

Ultimă oră