Sari la conținut

Şase noi focare de boală a limbii albastre au fost confirmate în judeţul Brașov

sase-noi-focare-de-boala-a-limbii-albastre-au-fost-confirmate-in-judetul-nostru

Focarele confirmate sunt în zonele Făgăraş, Hălmeag, Teliu, Şoarş, Comăna şi Purcăreni. Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, Dorin Enache, spune că boala a fost tratată foarte uşor şi în acest moment nu există cazuri de mortalitate. Transportul animalelor dintr-un judeţ în altul se face pe baza unui aviz special sanitar-veterinar. Specialiştii sanitar-veterinari spun că boala limbii albastre evoluează la ovine, bovine și caprine. „Toată lumea trebuie să știe că în momentul de față, boala nu evoluează din punct de vedere clinic. Cazurile de boală au fost tratate, nu avem pierderi prin mortalitate. Iar mișcarea animalelor în zona de control, se poate face prin aviz interjudețean și strict doar în direcția abatorizării. Animalele trebuie să fie sănătoase și să nu fi avut semne de boală în ultimele 30 de zile” a declarat dr. Dorin Enache, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov.
În momentul de faţă, medicii sanitar-veterinari spun că trei sferturi din ţară se află în zona de control, unde animalele se pot mişca fără probleme, doar în contextul în care nu au semne clinice de boală. În prezent pentru această maladie nu există posibilitate de prevenţie, spun specialiştii, boala fiind produsă de vectori vii, adică ţânţari.
Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău. Potrivit ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Comentarii

Ultimă oră