Sari la conținut

În trei săptămâni, din 15 mai şi până acum, aproape 800 de braşoveni au făcut cerere pentru a obţine independenţa faţă de CET.


Solicitările sunt mai puţine cu circa 300 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un motiv ar fi taxele mari de debranşare, pentru un apartament cu două camere acestea ajung la 700 de lei.  Apoi braşovenii se tem să mai ia credite în această perioada de incertitudine. Având în vedere că instalarea unei centrale de apartement poate depăşi  suma de 10 000 de lei.  Ultima dată până la care se poate solicita debranşarea individuală este 15 august.  În 2009 s-au debranşat individual peste 5.000 de locuinte iar câteva zeci de blocuri din Braşov,  însumând circa 500 de apartamente, au fost deconectate definitiv. În sistemul centralizat de termoficare din Braşov mai sunt mai circa  27.000 de apartamente.
Facturi mai mari cu 95%. Trebuie mentionat ca dacă subvenţiile acordate pentru energia termică furnizată în sistem centralizat vor fi tăiate, facturile braşovenilor pentru încălzire vor creşte automat cu 95%. Si asta deoarece ei ar ajunge să platească costul real al gigacaloriei care este de 360 de lei.  La ora actuală, CET Braşov "taxează" populaţia cu 184 de lei/gigacalorie.Diferenţa este acoperită prin subvenţii: 52 de lei dă Guvernul, pentru combustibil, iar circa 128 de lei dă Consiliul Local, din banii tuturor braşovenilor.
Condiţii de debranşare. Taxele  de debransare sunt neschimbate faţă de 2009, doar cea de urgenţă (48 de ore în loc de 45 de zile) s-a diminuat, de la 1.200 de lei la 1.000 de lei, deşi a rămas tot prohibitivă. 100 de lei costă avizul de deconectare. La Proiect Braşov, pentru un referat tehnic de specialitate şi acordul proiectantului general, se achită circa 200 de lei. 100 de lei costă blindarea fiecărui calorifer din apartament şi 60 de lei, fiecare racord de apă. Eliberarea referatului de specialitate, după verificarea debranşării, costă tot 70 de lei. Debranşarea „în bloc" este mai ieftină, în funcţie de situaţie, fiind de achitat între câteva zeci şi maximum 200 de lei de fiecare apartament, costurile pentru blindarea racordurilor de apă caldă şi căldură din subsolul imobilului. Singura condiţie este ca toată lumea să-şi dea acordul, iar facturile către CET să fie achitate la zi.

Comentarii

Ultimă oră