Din 7 până în 15 septembrie 2019, braşovenii sunt invitaţi să observe mai mult natura şi să-i cunoască pe oamenii care veghează asupra ei. A început o nouă ediţie a Săptămânii Ariilor Protejate, a V-a, eveniment care are loc concomitent şi în alte oraşe din ţară.

    „Este a cincea ediţie la Braşov şi a doua la nivel naţional. Ne dorim să aducem natura mai aproape de oameni, prin petrecerea a cât mai mult timp în natură, prin aflarea de informaţii noi despre acest domeniu complex şi vast care este conservarea naturii, precum şi prin cunoaşterea experţilor care activează în acest domeniu”, a explicat Roxana Iordăchescu, reprezentant Propark Fundaţia pentru Arii Protejate.
În toată această perioadă sunt programate mai multe evenimente.

    De exemplu, marţi, 10 septembrie 019, brașovenii își pot bea cafeaua într-o activitate de „bird-watching”. Începe de la 7.30 şi va prilejui o plimbare la poalele Tâmpei, timp în care cei interesați vor avea ocazia să vadă păsările şi vor învăţa să le identifice.

   Miercuri, 11 septembrie 2019, specialişti şi voluntari din ţări europene se vor afla undeva în zona Rupea, unde vor colecta probe ADN de la cerb. Activitatea nu este deschisă însă publicului.

    Totuşi, publicul se va putea bucura de multe alte evenimente: dezbateri, proiecţii de filme, dar şi excursii ghidate.

     Una dintre ele va fi în Măgura Codlei. „Este un munte apropiat Braşovului, dar nu foarte cunoscut. Vom vorbi şi vom arăta oamenilor aspecte legate de pădure, de structura pădurii, de relaţia cu silvicultura. Avem peste 300 de hectare de pădure virgină pe Măgură şi ele destul de puţin cunoscute, o să încercăm să vedem şi faună, mai ales păsări. O să vorbim despre lucururile importante legate de pădure şi ce înseamnă ea pentru noi, cum trebuie să o conservăm şi despre activităţile oamenilor, care au loc în păduri”, a explicat Dan Ionescu, coordonator Societatea Ornitologică Română, filiala Braşov.

    În inima Braşovului, iubitorii de natură se pot implica în activităţile ce vor avea loc în aria protejată muntele Tâmpa, propuse de custodele ei – Asociaţia Metropolitană Braşov.

     „Vor avea loc marcări de trasee turistice, va fi remarcat traseul turistic Triunghiul albastru, în zona la Iepure, în Răcădău şi va fi şi igienizată zonă. Aproape în fiecare zi, de asemenea, vor fi înlocuite panourile deteriorate de pe traseele turistice şi la fel, igienizată zonă şi va mai avea loc o igienizare a zonei Treptele lui Gabony, triunghiul galben şi va fi recondiţionată infrastructura turistică, din zonă”, a explicat Diana Simileanu, reprezentant AMB.

    Săptămâna Ariilor Protejate este un eveniment organizat de Propark Fundaţia pentru Arii Protejate. Toate activităţile, precum şi programul lor de desfăşurare sunt disponibile pe site-ul https://saptamananaturii.ro/.